Verseny

2021.11.29. 14:00

A szakmákkal ismerkedhettek a diákok Veszprémben

Érts hozzá! jeligével szakmaismereti vetélkedőt indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei igazgatósága, ezt a Tihanyi Bencés Iskola diákjai nyerték meg.

B. Virág Rita

20211125 Veszprém, Dózsa György Általános Iskola, Érts hozzá! - Agrárszakmák versenye elnevezésű megyei verseny eredményhirdetése Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei igazgatója lapunknak elmondta, a vetélkedőt pilotjelleggel, az országban elsőként rendezték meg. Céljuk az volt, hogy az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal megismerkedjenek a fiatalok, betekintést nyerjenek a különböző foglalkozásokba. 


– Sajnos hatalmas munkaerőhiánnyal küzd az agrárium és az élelmiszeripar is. Úgy tapasztaljuk, a mai gyerekek nem járnak a természetbe, nem kerülnek közel hozzá. Ráadásul komoly tévhitek élnek bennük például az agrárszakmákkal szemben is. Szerettük volna, ha a vetélkedő során nemcsak megismerkednek egy-egy szakmacsoporttal, hanem élményt adva eloszlathatjuk az előbb említett tévedéseket, és kedvet hozhatunk nekik olyan mesterségekhez, amikre korábban nem is gondoltak volna – hangsúlyozta Sövényházi Balázs. 

Sövényházi Balázs gratulált a verseny győzteseinek, résztvevőinek
Forrás: Penovác Károly/Napló


A megyei versenyre összesen nyolc csapat nevezett, amelyeknek először is egy-egy szakmában kellett elmerülniük, és azt bemutatniuk. A cukrászmesterségen át a szőlész-borászon keresztül a keksz- és ostyagyártóig sokféle foglalkozást megismerhettek. Ezt követően újabb elemző feladat várt rájuk. A kézügyességet igénylő gyakorlati feladaton pedig apró, különálló elemekből egy traktort kellett összeszerelniük a résztvevőknek. 

 

Forrás: Penovác Károly/Napló


Végül a Tihanyi Bencés Iskola párosa nyert, megelőzve a balatonfűzfői Irinyi iskolát és a másik tihanyi duót. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!