Jönnek a robotok – Nem félni kell, hanem új tudást, képességeket szerezni

Jönnek a robotok és jórészt átveszik a munkát az emberektől – ezt sokan belátják. De a legtöbben azt gondolják, csak másokét, az ő állásukat ez biztosan nem fenyegeti, mert nélkülözhetetlenek – erre a megállapításra jutott a munkavállalói érdekvédők felmérése.

Rimányi Zita

This handout picture taken on July 26, 2019 and released by the official website of the Russian State Space Corporation ROSCOSMOS on August 21, 2019 shows Russian humanoid robot Skybot F-850 (Fedor) being tested ahead of its flight on board Soyuz MS-14 spacecraft at the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. - Russia space agency Roscosmos is about to send a humanoid robot to the International Space Station. Skybot F-850 will be sent to the ISS on August 22 on board the Soyuz MS-14 spacecraft, and will spend over two weeks there before returning to Earth on September 7. It's the first time that a robot will take the commander's place in a Soyuz — the Skybot will monitor and report on conditions during the otherwise uncrewed flight. (Photo by - / Roscosmos space agency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ROSCOSMOS / Space Center Yuzhny/TsENKI /" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP PHOTO / ROSCOSMOS / Space Center Yuzhny

Fotó: AFP

A negyedik ipari forradalom kereskedelemre gyakorolt hatásával, a munkavállalóknak az automatizáció és a digitalizáció terjedése miatti felkészülésének szükségességével, az ezzel kapcsolatos tájékoztatással foglalkozott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének pályázati támogatásból megvalósított, nemrég zárult programja. Kérdőíves felmérést végeztek és több városban – Veszprémben is – szabadtéren standokat felállítva kérdezték meg az embereket, milyen információikkal rendelkeznek e téren, mire számítanak.

A legtöbben tudnak róla, belátják, hogy rohamos tempóban nő az emberi munkavégzést kiváltó robotok technikai színvonala, egyre több mindenre képesek. Ám mégis szinte mindenki azt gondolja, hogy ez csak a sajátjától eltérő szakmákban foglalkoztatottakat érinti, az ő állását nem. Ám ez nagyon veszélyes hozzáállás – szögezte le Mürkl Mónika, a projekt egyik vezetője, a KASZ Veszprém megyei titkára. Magyarázata szerint érthető, hogy ki-ki úgy véli, épp ő nélkülözhetetlen, mert nap mint nap tapasztalja, milyen bonyolult feladatokat végez el, milyen sok a munkája, mekkora szükség van rá. Ám annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több ágazatban munkaerőhiány tapasztalható, egy pillanat alatt megfordulhat a trend.

Folyamatosan vezetnek be újításokat, egyre több mindenre képesek ma már a gépek. Igazából csak pénz és van, ahol már csak szándék kérdése, hogy egyik napról a másikra összeszerelő és alkatrészgyártó üzemekben akár gyártósorok, más munkahelyeken speciális robotok tegyék feleslegesség rengeteg ember jelenlegi feladatvégzését, az ágazatok nagy részében – hangsúlyozta az érdekvédő. Már újságírók munkáját is részben átvehetik, nem másolást végző, festőművészeket helyettesítő gépek is vannak. Az idősellátás csaknem minden részmozzanatára megalkottak már önműködő eszközöket, a szállítást is önvezető légi és földi járművek végezhetik, és még hosszan sorolhatnánk. Az e tekintetben a leginkább érintett szektorok közé tartozik többek közt a fémipar, a raktározás és a kereskedelem is.

– Az jó is, ha a fizikailag nehezebb, az emberi szervezetre veszélyes feladatokat gépek végzik el. S miközben számos feladatot átvesznek az emberektől, rájuk más területeken lesz szükség. Erre azonban fel kell készülni. Az új képességek, tudás megszerzését nem lehet halogatni, akkor sem, ha most a koronavírusjárvány és az aktuális munkaerőpiaci helyzet miatt úgy tűnik, erre nincs sürgősen szükség. Erre minden munkavállalónak gondolnia kellene, erre szerettük volna széles körben felhívni projektünkkel a dolgozók figyelmét. Mit tehetnek, amikor jelenleg feszített tempóban dolgoznak? Amikor csak lehetőségük van rá, lessenek el, szerezzenek új digitális ismereteket, tanuljanak meg elektronikus berendezések működtetésével kapcsolatosan akár csak részfeladatokat! Gyakorolják otthon azoknak a különböző számítógépes programoknak az alkalmazását, amikhez hozzájutnak!

Mindenképp jelentkezzenek azokra a tanfolyamokra, amiket e téren felajánlanak nekik! Persze több ilyen képzésre lenne szükség és ezek megszervezésében, finanszírozásában a munkaadóknak is szerepet kellene vállalniuk – mondta el Mürkl Mónika és hozzátette: a tendenciákat, amelyekről beszélt olyan ma már szinte hétköznapi gyakorlattá vált módszerek is bizonyítják, mint a boltokban az önkiszolgáló kasszák használata és az elektronikus polccímkék, melyeknek köszönhetően egy gombnyomás elegendő ahhoz, hogy több száz termék új árát feltüntessék. Nem olyan távoli a robotizáció még nagyobb térnyerése a munka világában, mint hisszük – állítja az érdekvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!