Jön a határidő

2021.11.30. 16:01

Kgfb: érdemes tájékozódni és a legkedvezőbb díjra törekedni

Az 5,7 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésnek országosan a 20 százaléka január elsejei évfordulós. Megyei szinten ez közel 30 ezer járművet érint. A szerződések 2021. december 1-ig felmondhatók, és december 31-ig átköthetők.

Molnár Sándor

Szarka Ferenc szerint érdemes tájékozódni és akár ingyenes alkuszi segítséget kérni

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Jelenleg 12 biztosító foglalkozik kgfb-szerződésekkel, melyek közül 10 új tarifát hirdetett a január elsején évfordulós ügyfelek részére. A legalább 11 éve kötött szerződések 88 százaléka a B 10 bónuszfokozatban van. Az egyéni szerződések esetén is figyelni kell a változásokra, mert a legmagasabb kármentességi kedvezménynek megfelelő B 10 bónuszfokozat önmagában még nem biztosíték a legjobb díjra – tudtuk meg Szarka Ferenc független biztosítási szakértőtől, aki szerint érdemes tájékozódni, és a legkedvezőbb díjra törekedni, akár ingyenes alkuszi segítséggel.

 

A szakember egy példát is felhoz: egy gyulafirátóti vállalkozás 48 666 forint éves díjon is tud szerződést kötni B 10 fokozatban a 3,5 tonnás teherautójára, de az éves díja lehetne 84 535 forint is a régi biztosítójánál. Sőt, a legdrágább szerződés B 10 fokozatban 136 920 forint díjat jelentene számára.

 

Kiderül az is, hogy az elmúlt évben kárt okozó ügyfeleknek figyelni kell a károkozói pótdíjra is, ami többletként az éves díj összegét is meghaladhatja. Ezt a Belügyminisztérium kárnyilvántartása alapján a biztosítók figyelik is.

 

Szarka Ferenc azt tanácsolja, hogy amennyiben valaki bagatell kárt okozna, azt érdemes közvetlenül rendezni a károsulttal, mert a károkozói pótdíj és a bónuszveszteség lényegesen több lehet egy koccanás kártérítési összegénél.

 

Megjegyzi azt is, hogy a több éve, évtizede kármentes ügyfelek a B 10 fokozaton felül akár 50 százalék kedvezményt is kaphatnak a tájékozódásukat követően. Most már szerencsére díjkedvezményt jelenthet az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata is.

 

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az online szerződések folyamatos odafigyelést igényelnek az ügyfelektől, mert többlet díjkövetkezményei lehetnek annak, ha az ügyfél nem reagál a biztosító e-mail leveleire.

 

Általános érvényű újdonság, hogy a kgfb-szerződéshez kiegészítő fedezetként casco jellegű - évi 10 ezer forintos díjért - elemi kár (faágráesési), kátyúkár, poggyász, vadütközés, balesetbiztosítási szolgálatást lehet kérni az idősebb járművek esetén, amikor teljes körű casco biztosítást már nem kötnek az ügyfelek. Ez a lehetőség év közben is érvényes.

 

Szarka Ferenc megemlíti még azt a sajnálatos tényt is, hogy országosan 84 ezer járműre nem volt 2021-ben érvényes kgfb-szerződés. Amennyiben ilyen ügyféllel ütköznénk, akkor a MABISZ kártalanítási alapjából kifizetik a kárt, de ez elhúzódó eljárás lehet, mely egy érvényes casco biztosítás esetén gyorsabb javíthatóságot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!