Hirdetés

2021.12.02. 20:40

Zöld hitelek – Úton egy energiatakarékosabb jövő felé

2021. október negyedikétől vált elérhetővé a lakosság számára a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitel Programjának (NHP) legújabb konstrukciója, a Zöld Otthon Program.

 A meglévő számos hitellehetőség között jogosan merülhet fel az emberben a kérdés: miért jobb ez, mint a többi? A kérdés megválaszolására a GDN Pannon Ingatlaniroda hitelezési referense, Szilas Magdolna volt segítségünkre.

A Zöld Otthon Programra (ZOP) 200 milliárd forint finanszírozási forrást biztosít a bankoknak az MNB. Az első 120 milliárd forint a pénzintézetek igényei szerint kerül kiosztásra. A programhoz tartozó hitelintézetek az adatszolgáltatás beküldésének sorrendjében jutnak forráshoz. A keretfoglalás a szerződést követően beküldött adatszolgáltatással megvalósul. A további 80 milliárd forint a programban részt vevő hitelintézetek NHP ZOP-ban mutatott aktivitása alapján kerül szétosztásra. Az MNB 0%-os kamat mellett biztosít refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, akik legfeljebb 2,5%-os, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek.

ZOP hitel és a Zöld CSOK

A zöld hiteleknek két típusát különböztetjük meg.

  1. Zöld Otthon Lakáshitel (ZOP hitel): 

E során a maximális hitelösszeg 70 millió forint, mely esetben a kamat a teljes futamidő alatt (ami minimum 6, maximum 25 évet jelent) fix 2,5%. A folyósítás kérhető egy összegben vagy szakaszosan, türelmi idő pedig nincs. Rendelkezésre tartási idő egyösszegű folyósítás esetén 3 év, szakaszos folyósítás esetén 4 év, azzal a kikötéssel, hogy az első rész folyósításának a kölcsönszerződés megkötésének napjától számított 3 éven belül meg kell történnie. Folyósítási díj az MNB előírása alapján a folyósított hitelösszeg 0,75%-a, legfeljebb 100.000 forint, de a bankok ezt a díjat akár akció keretein belül el is engedhetik. 

Elő- és végtörlesztési díj: legfeljebb az elő-, illetve a végtörlesztett összeg 1%-a, de alkalmanként legfeljebb 30.000 forint. A lakástakarék-pénztári szerződések betörlesztése esetén díjmentes.

  1. NHP Zöld Otthon lakáshitel kamattámogatással (Zöld CSOK hitel)

2 gyermek esetén maximum 10 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén maximum 15 millió forint. Amennyiben valaki a Zöld CSOK hitelt vesz igénybe, úgy a CSOK feltételeinek is meg kell felelnie, erről bővebben ITT olvashat.

Mindkét termék kérhető önállóan is, de együttes igénylés esetén a két hitel összege legfeljebb 70 millió forint lehet. Az ügyfél által fizetendő kamat ilyenkor a teljes futamidő alatt fix 0%.

Az NHP Zöld Otthon Program keretében finanszírozható ingatlanok

  • Saját lakhatás céljából vásárolt, épített vagy építtetett új, energiahatékony (minimum BB energetikai besorolású, és max 90 kWh/m2/év primer energiafogyasztású) ingatlan
  • Új lakás, melyet a gazdálkodó szervezet értékesítési célra épít vagy építtet, és amelyet első ízben, természetes személy részére értékesít
  • Az új lakáshoz kapcsolódó gépkocsitároló, vagy tároló is finanszírozható, ha a vásárlás az új lakással azonos helyrajzi számon, vagy többlakásos lakóépület esetén azonos lakóépületben (annak udvarán, telkén) található

*Új lakás alatt az NHP ZOP a 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet 3§ 9. pontjában meghatározott új lakást érti.

*A hitelcél ingatlant kötelező a hitel fedezeteként bevonni, ezen felül pótfedezet bevonása is lehetséges.

Fontos megjegyezni, hogy az energiahatékonyságnak való megfelelést a bank köteles ellenőrizni a lakáshitel szerződés megkötése előtt. Ez alapján vagy az új lakásnak szükséges már rendelkeznie energetikai tanúsítvánnyal (6 lakásos társasház esetén, illetve egyéni lakások és családi házak építése során), vagy amennyiben legalább 6 lakásos vagy annál több lakással rendelkező társasházi lakóingatlan kerül megvásárlásra, úgy elfogadható a lakóingatlan egészére elkészített energetikai tanúsítvány.

A program tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel is igényelhető.

Hitelezésben részt vevő személyek

A ZOP lakáshitelnek legfeljebb 4 adósa lehet, akik a hitelcél ingatlanban tulajdoni hányadot szereznek. Rajtuk kívül egyéb tulajdonosa nem lehet az ingatlannak! Mindannyiuknak állandó lakcímet kell létesíteniük az ingatlanban. Haszonélvezeti jog az ingatlanra nem alapítható, kivéve a tulajdonos egyenesági hozzátartozói között, melyet nyilatkozattal kell igazolni.

A hitel futamideje alatti korlátozások

  • Az ingatlanra más javára jelzálog nem alapítható, kivéve a ZOP hitelt nyújtó bankot és Zöld CSOK hitel esetén a Magyar Államot
  • Az ingatlan nem idegeníthető el, fedezetcsere nem lehetséges
  • Nem minősíthető át üzleti célú ingatlanná
  • A hitelcél ingatlanban minden tulajdonos adós köteles a folyósítástól számított 10 évig életvitelszerűen ott lakni, ezt az utolsó folyósítást követő 90 napon belül igazolni kell lakcímkártya bemutatással
  • Csak állandó lakhely fogadható el, tartózkodási címre bejelentkezés nem megengedett
  • Szerződés módosítása esetén a tulajdonos adós kötelemből történő kivonása, illetve új adós bevonása nem megengedett, ide nem értve az öröklés és a tulajdonos adós gyerekének estét is.

További információkra lenne szükséged? Esetleg éppen lakáseladás vagy vásárlás előtt állsz? Segítségre lenne szükséged a megfelelő támogatási hitelkonstrukció kiválasztásában?

A GDN Pannon Ingatlaniroda független hitelszakértője segít a lehetőségek közül a legjobb konstrukciót megtalálni, ingatlan portfóliójuk segítségével pedig megtalálhatod álmaid lakását, családi házát!

Keresd őket bizalommal az alábbi linkre kattintva!

www.pannoningatlan.com 

Irodánk

Veszprém, Cserhát ltp. 5/A

Balatonfüred, Ady Endre u. 18.

Balatonalmádi, Baross Gábor utca 48.

Telefon

+36 88 787 649 / + 36 70 886 6066

+36 70 313 3004

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!