A tavat érintő témákról tanácskoztak

2022.05.26. 14:00

Mindent vihet ez a nyár: tömegek érkezhetnek a Balatonhoz?

Rekordszámú látogató várható a Balatonnál ezen a nyáron az előzetes foglalási adatok alapján, mert sok országban feloldották a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat - erről is beszélt Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör (BK) elnöke a Szántód és Tihany között közlekedő kompon a minap, ahol bemutatták a BK kiadványát és az egységet, magas minőséget képviselő BalatonBort is.

Kovács Erika

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke szerint rekordszámú látogató várható a Balatonnál ezen a nyáron az előzetes foglalási adatok alapján

Forrás: Balatoni Kör

A 2014-ben alakult BK a tóhoz tartozó három megyét, hat borvidéket és az egyesületi tagok vállalkozásait fogja össze az értékvédelem, a közös gondolkodás jegyében. 

- Az egész éves Balatonban hiszünk, naponta ezen dolgozunk. Látható, mérhető eredményeink vannak e téren, de a vendéglátás többi szereplőjének is fel kellene ismernie, hogy az összes munkaerőpiaci probléma gyökere a szezonalitásban rejlik - mondta Szilágyi Lajos, a BK elnöke. Hozzátette, az egész világra jellemző infláció természetesen érinti a balatoni vállalkozásokat is. Az energiaárak, a nyersanyagköltségek, a bérek növekedése nagy terheket jelentenek idén. Ennek ellenére úgy gondolják, az azonos kategóriájú vendéglátóhelyek árait összehasonlítva még mindig kedvezőbb árakkal várják a vendégeket, mint a kedvelt tengerparti üdülőhelyek. 

A rendezvényen hetedik alkalommal bemutatták a balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő Kóstold körbe! című kiadványukat is, amit Szilágyi Lajos elnök szerkesztett. Ebben 68 minőségi, egész éves vendéglátást képviselő balatoni idegenforgalmi helyszín szerepel. A kiadványt ezeken a helyeken elhelyezték, így segítve a vendégeknek az eligazodást, ha valaki például kutya- vagy családbarát helyet keres, illetve tóparti éttermet, romantikus szállást, rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét, exkluzív hotelt. 

A tónál sokakat foglalkoztat a munkaerő, melyről Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, a Balatoni Gasztroakadémia egyik alapítója beszélt. Aláhúzta, céljuk a Balaton turisztikai régió vendéglátásának, gasztronómiájának minőségi megújítása, az ágazatban dolgozó szakemberek ismereteinek bővítése, a régió helyben található minőségi alapanyagainak bemutatása, népszerűsítése. Alapvetőnek tartják, hogy a régióban dolgozó szakemberek magas szintű szaktudással rendelkezzenek, használják a modern technológiákat, a régió kínálta kiváló alapanyagokat, a minőséget tartsák szem előtt. Rámutatott, mindehhez képzéseket biztosítanak. Szeretnék, ha a térség turisztikai és gasztronómiai kínálata bővülne egyebek mellett vendéglátóegységekkel, szálláshelyekkel, amelyek széles kínálata, magas színvonalú működése révén egész évben vonzó idegenforgalmi célponttá válhat a Balaton turisztikai régió. 

A Balatoni Kör, a Rizling Generáció, a BalatonBor képviselői, valamint az újságírók a kompon, ahol a tavat érintő legfőbb témákról beszéltek nemrég
Forrás: Balatoni Kör

Bemutatták a 2021-es évjáratú, kitűnő minőségű, olaszrizlingből készült BalatonBorokat is. Ez az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, mely a BK és a Rizling Generáció terméke, és idén már a hetedik évjárat került palackokba. A bor bemutatóján Dobosi Győző projektvezető, szentantalfai borász kiemelte, idén nagyon szép, egységes borok készültek, melyeket a frissesség, az olaszrizling fajtajelleg és könnyedség jellemez. Idén az előző évinél több ilyen bor került ki a pincékből. Elsődleges cél, hogy olyan bor legyen a Balatonnál, amit minden vendéglátóhelyen, kereskedésben, üzletben egységes minőségben és arculattal lehet látni. Idén eddig 18 balatoni borászat kezdhette meg az említett bor palackozását. 

A találkozón elhangzott, a BK kezdeményezésére az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) és a Balatoni Szövetséggel közös felhívásban fordultak a sajtóhoz, hogy ne jelenjenek meg a jövőben az OMSZ prognózisáról eltúlzott és ítéletidővel riogató híradások, melyek ezzel sokmilliárdos károkat okozhatnak a turizmusnak, mert szerintük alaptalanul félrevezetik, elriasztják a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!