Gazdák

2022.06.09. 19:28

A körforgás Vámoson kezdődik a mezőgazdaságban

Egyedülálló magyar eljárásának köszönhetően a mezőgazdasági fóliahulladékot összegyűjtik, feldolgozzák és új műanyag termékeket állítanak elő belőle, amelyeket a mindennapokban használhatnak a gazdák. Ennek kapcsán Nagy István agrárminiszter csütörtökön a Jager és Green csoport nemesvásmosi üzemében járt.

Juhász-Léhi István

Forrás: Pesthy Márton/Napló

- Újabb állomáshoz érkeztünk - fogalmazott ünnepi avató beszédében Nagy István agrárminiszter. - A magyar mezőgazdaság megújulásához, körforgásos gazdálkodásban való részvételéhez, a fenntartható fejlődésnek egy újabb állomásán vagyunk. 

A hulladékokból először egy köztes alapanyag készül, majd ebből készülnek az újrahasznosított termékek széles palettája. 

- Nem véletlen, hogy rajta van a termékeken az a pecsét, ami azt jelenti, hogy körforgásos gazdaságból származik - mondta Nagy István. - Magyarországon az agrárium az egyik olyan ágazat, ahol nem keletkezik olyan hulladék, amit ne tudnánk hasznosítani. 

Hozzátette: teljesen új szemlélet van az agráriumban is. Ugyanakkor ez az innováció igazi természetvédelem, mert nem terheli, szennyezi a környezetet, hanem újat alkot mindabból, ami rendelkezésre áll.  

Csatári László, a Csatári Plast Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjét egy idézettel kezdte: „Kezd el, amíg mások halogatnak. Dönts, amíg mások hezitálnak. Tanulj, amíg mások alszanak. Dolgozz, amíg mások szórakoznak. Tarts ki, amíg mások feladják. Élj úgy, ahogy mások csak álmodják." 

- Vállalataink ezekben az időkben a jövőtől félnek - fogalmazott. - Néhány esztendővel ezelőtt ezért új fejlesztéseket határoztunk el, új utakat szerettünk volna járni, olyanokat, ahol más még nem járt. Egységben a gazdákkal, az agráriummal sok gondot okozó műanyagfajtákat kezdtünk el sajátos módon, eddig nem használatos technológiával visszafordítani a gazdaságba.

Beszélt arról is, hogy elképzeléseiket sok esetben hezitálás és feladás kísérte. Megszenvedték az elmúlt éveket, amikor technológiákat, gépeket fejlesztettek. Ennek kapcsán háláját fejezte ki azoknak a kollégáknak, barátoknak, akik ezeket az időket megkönnyítették számukra a mindennapokban. 

- Csodás érzés volt, amikor az agráriumban termelt hulladékból új anyag született - vallotta meg az ügyvezető. 

Szerinte ezekben az időkben, amikor az emberek hezitálnak, félnek, hogy merre tovább, és mit is érdemes tenni, akkor merjünk igazán. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezekben a nehéz időkben is merjünk nagyot alkotni.

Nagy Lajos, a mosonmagyaróvári székhelyű Green Technológia Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, tavaly is üzemet avattak Nemesvámoson és most elkészült egy újabb csarnok, ahol padozati burkoló lapot csakúgy előállítanak, mint hófogó-, területhatároló hálót, facsemete védő hálót és hüllőterelő hálót is. Információnk szerint első körben húsz új munkahely létesült a beruházással. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!