Olvasónk kérdezte

2022.09.11. 08:00

Ki és mit árulhat az utak mentén?

Olvasónk kereste meg a Naplót azzal a kérdéssel, hogy kik árusíthatnak az utak mentén, ugyanis szerinte ennek kapcsán balesetveszélyes szituációk alakulnak ki.

Juhász-Léhi István

Az eper-, dinnye- és krumpliárusok Veszprém megyében is gyakoriak Fotó: archív/Mediaworks

Kérdéseinkkel – melyek szerint bejelentési kötelezettséggel tartoznak-e az árusok a közút felé; hány méterre árusíthatnak; a gyakran otthagyott szemetet kinek a kötelessége eltakarítani; mit nem árusíthatnak – a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez fordultunk, Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető válaszolt rájuk. 
Megtudtuk, az út menti árusítást kormányrendelet szabályozza, közút mellett a közút forgalombiztonságát érintő kereskedelmi tevékenység csak a közút kezelőjének hozzájárulása esetén végezhető. 
– Társaságunk minden esetben írásban benyújtott kérelem alapján ad közútkezelői hozzájárulást – nyilatkozta a Naplónak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – Ennek hiányában, vagy amennyiben hozzájárulás nélkül végzik az árusítók a tevékenységüket, az útellenőr felszólítja őket a távozásra, de hatósági jogkörrel, büntetés kiszabásának lehetőségével társaságunk nem rendelkezik. Az árusítási tevékenységhez az országos közút területe nem vehető igénybe. Lakott területen kívül csak akkor járulunk hozzá, ha a kérelmező az árusításhoz és a vásárlók gépjárműveinek parkolásához tud biztosítani területet, és az nem a közút terü- lete. A közút és az útpadka megállás, várakozás céljára nem jelölhető ki. A vásárlók gépjárműveinek parkolását az ingatlanon belül kiépített parkolóban kell biztosítani. A keletkező hulladék eltakarítása a kérelmező feladata, a közútkezelői hozzájárulásban tájékoztatjuk fenti kötelezettségéről. 
– A beérkező kérelmek kivétel nélkül terményárusításra vonatkoznak (burgonya, hagyma, idénygyümölcs, kézműves termékek). Természetesen illegális vagy veszélyes anyagok árusításához társaságunk nem járul hozzá – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!