Fejlesztés

2022.12.20. 16:24

Karácsonyi ajándék a veszprémieknek: járható a külső körgyűrű

Ünnepélyesen átadták a forgalomnak kedden az útgyűrű litéri és füredi csomópontjai közötti szakaszát, valamint a 8-as és a 82-es utat összekötő aszfaltcsíkokat. A projekt 28 milliárd forintból valósult meg: a körgyűrű megújítása 25, ugyanakkor az összekötő szakasz 3 milliárd forintba került.

Juhász-Léhi István

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ünnepi eseményen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője először a NIF Zrt. és a Strabag Kft. munkáját méltatta, hiszen zökkenőmentesen végezte feladatait a beruházó és a kivitelező is. Utalt arra is, hogy hat éve még csak tervek és álmok voltak, melyek mára a Modern városok programban megvalósultak. Köszönetet mondott a kormánynak, és kijelentette; felkészülten várja a város 2023-at.  

Kontrát Károly országgyűlési képviselő ünnepnek nevezte a napot, azt, hogy eddig eljutott a város, a régió. Kiemelte, a beruházásnak hála javul a közlekedők biztonsága és az itt élők életminősége is. Arra törekednek, hogy a csatári elágazásig folytatódjanak a körgyűrű fejlesztései.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, amikor elindult 2020 nyarán a beruházás, mindenki tisztában volt azzal, hogy 2022 december vége a projekt zárása. Az is köztudott volt, hogy Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa jövőre, ezért a beruházás Veszprém mellett a Balaton- és a Bakony-régió érdekeit is szolgálja. Hangsúlyozta, a most átadott új utak némileg csökkentik a város forgalmának terheit is, mint ahogyan a Bedevölgy közlekedési feltételei is javulnak. Megjegyezte, szeretnék, ha az útgyűrű fejlesztései folytatódnának.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a fejlesztés műszaki paramétereit ismertette. Elmondta, a 8-as elkerülőnél egy éve eljutottak oda, hogy a 7,5 kilométeres szakasz nagy részén már lehetett közlekedni. Azóta is folyamatosan ment a munka, aminek eredményeként mára semmi sem gátolja a közúti közlekedést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munka nem fejeződik be, hiszen növénytelepítési feladataik vannak még a helyszínen. Szólt arról is, hogy a beruházás egyik kiemelkedő eleme volt a többlet-zajvédőfal megépítése, ami képviselői és polgármesteri kezdeményezésre valósult meg. Vadonatúj a 8229. számú út (a 8-as és a 82-es összekötője) is, amely 1,1 kilométer hosszú, két új körforgalommal. Azok egyrészt a környéken fekvő létesítményekhez való eljutást segítik, másrészt a Balatonra érkezők is gyorsabban, komfortosabban érhetik el úti céljukat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!