Bejglihez elengedhetetlen

2022.12.30. 07:00

Külföldön is keresett a magyar dió

Az adventi időszakban sokan vásárolnak diót, hiszen a bejglihez ez elengedhetetlen, ám az év más időszakaiban is keresett terméknek mondható. A magyar dió a relatív korai termése miatt igazi réspiaci termék Európában, jóval a fő európai termesztő országok és az olcsó import megjelenése előtt kerül a piacra – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program körképéből.

Szijártó János

A kutatások szerint heti kétszeri diófogyasztás csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét

Fotó: Szijártó János/Napló

Jó évjáratokban a minősége is kiemelkedő, ezért prémium termékként keresett az Európai Unió piacain. Hazánkból egyébként Romániába, Szlovákiába és Németországba szállítanak jelentős mennyiségben. A magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel az északi féltekén termesztett fajták közül, továbbá nagy a termésméretük, amivel extra áruértéket képviselnek.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint Magyarországon 9721 hektáron termesztenek diót, a legnagyobb területen Szabolcs-Szatmár-Bereg (4348 hektár), Borsod-Abaúj-Zemplén (922 hektár) és Somogy megyében (601 hektár). A 2022-es termésmennyiség 15 ezer 400 tonna fölött volt, ami 141 százalékos növekedés az elmúlt öt év átlagához képest. Az idei jó diótermés köszönhető annak, hogy nem volt számottevő a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, valamint úgy tűnik, megoldódik az ellene való védekezés.
A dió, azon kívül, hogy finom, rendkívül egészséges, A, B1, B2, B3, B6, C- és E-vitaminban gazdag. Magjában (a dióbélben) sok a magnézium, de cink, kálium, kalcium, folsav fluor, réz, vas, valamint a mangán is található benne. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Rostforrásként is célszerű gondolni a dióra, így az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásával. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírok kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához. Támogatja továbbá az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.
Egy kutatásra hivatkozva írja a NAK, hogy a heti kétszeri diófogyasztás 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. Napi 3-5 diónak a bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Gyermekek számára gyakran javasolják a vérszegénység ellenszereként, valamint a csontnövekedés is elősegíthető alkalmazásával. Mindezt figyelembe véve nem lehet azon csodálkozni, hogy magas ára ellenére is sokan keresik boltban, piacon, hiszen kevés ilyen sokrétű gyümölcsöt ismerünk, mint dió.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!