Vince-nap

2023.01.23. 14:00

A kitűnő borokat ünnepelték Balatonfüreden

Legyen a Vince-napi borünnep is Balatonfüred egyik meghatározó borászati rendezvénye – erről is beszélt Bóka István polgármester az esemény megnyitóján az arácsi városrészen lévő népházban január 22-én, vasárnap.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az eseményt a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. rendezett meg több helyszínen január 20-22 között. Külön méltatták Figula Mihályt, A 2022-es év bortermelője Magyarországon díj nyertesét. A borász szerint az elismerés egy csapatnak szól, így a családnak, kollégáinak. Aláhúzta, a számára legszebb hazai borvidéken dolgoznak. Bóka István polgármester elismeréssel beszélt a Balatonaligától Zánkáig, közel 2150 hektáron húzódó Balatonfüred-Csopaki borvidékről, melynek része a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség is. Utalt a kitűnő szőlészekre, borászokra, az elkötelezett, magas minőséget képviselő pincészetekre, a kitűnő balatoni borokra, melyek gasztronómiai, illetve idegenforgalmi szempontból meghatározóak. Reményei szerint a Vince-napi borünnep is meghatározó lesz a szőlő és bor nemzetközi városa, Balatonfüred borászati rendezvényeiben, ahogy már az a Balatonfüredi Borhetek, a Balatoni Hal- és Borünnep, valamint a Szüreti Fesztivál. 

Baloghné Király Mónika hegyközségi elnök felidézte a Vince-napi borünnep 23 éves történetét, illetve a naphoz kötődő hagyományt. A Figula család elismerései kapcsán kifejtette, ezek az érdemek sarkallnak mindannyiunkat e csodálatos vidéken, hogy még jobb, finomabb borokat tudjuk készíteni a borszerető vendégeknek, és sose adjuk fel a reményt, hogy az úton tovább haladjunk.

Balatonfüreden a borászatok, a kitűnő balatoni borok álltak a Vince-napi borünnep, illetve nyitott pincék rendezvénysorozat középpontjában. A program január 20-án, pénteken délben pincelátogatásokkal kezdődött a szervező hegyközség borászatainál, majd ezzel is folytatódott másnap. A vasárnapi ünnepi köszöntők után Feldman Zsolt államtitkár A Balatonfüred-Csopaki Borvidék borászatainak erősítését segítő agrárpolitikai eszközök, Szőke Barna Árpád, a Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása igazgatója pedig a tavalyi év tapasztalatai szőlész-borász szemmel című előadását lehetett meghallgatni. 

Az ünnepen megszentelték a szőlővesszőket, Bátki Dávid Géza református lelkész áldást mondott. A Vince-napi borünnepen műsort adott a Balatonfüred Néptánc Együttes, melynek művészeti vezetője Bácsi Gabriella. 

Mint ismert, Szent Vince a borászok egyik védőszentje. A szőlősgazdák a január 22-i Vince-nap időjárásából és a metszett Vince-vesszők állapotából jósolták a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegbe, melegbe tették és várták, hogy kihajtsanak. Ha sok rügy hajt ki, bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjúzás várható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!