Milyen lesz a termés?

2023.06.04. 11:30

A cseresznyének nem tett jót az idei tavasz

Terméssel idén nem igazán kecsegtető cseresznyefákról számolt be Olvasónk, pedig elmondása szerint mindent megtett a növényért.

NA

Monília, levéltetű? Talán még nem késő tenni ellenük Fotó: Juhász-Léhi István

 

A szakember szerint sok növénynél előidéz az idei hűvös és csapadékos tavasz levél- és hajtástorzulásokat. Az elmaradt permetezési hiányosságok csak kis mértékben felelősek a fa termésveszteségért. Ezért leginkább a hőmérséklet-ingadozás mértéke, napperzselés, párahiány és hosszantartó csapadékhiány, majd az ezt követő a gyakori esők a felelősek. A fának elfogy(ott) a tűrőképessége, ezért száradnak és hullnak le levelei. 

Megtudtuk, a cseresznye legfontosabb kártevője a cseresznyelégy, aminek évente egy nemzedéke fejlődik ki. Az imágók rajzása április végétől egészen július végéig eltarthat. Amennyiben vegyszeres védekezést látunk szükségesnek, annak időpontját színcsapda segítségével előre jelezni tudjuk. A kései érésű fajtákat jobban veszélyezteti a kártevő. 

Kiderült az is, a levéltetvek tömeges elszaporodása esetén a levelek deformálódhatnak, fonákuk fele besodródnak, leáll a hajtás növekedése. A tetvek által termelt mézharmat szennyezi a gyümölcsöket, a rajta megtelepedő korompenész gátolja a leveleket a megfelelő működésben. Évente számos nemzedéke fejlődik ki, felszívódó rovarölőszerekkel tudunk ellenük védekezni. Ugyanakkor a sodrómolyok és araszolólepkék rügyfakadást követően lehetnek fáink kártevői, különösen az erdő mellett elhelyezkedő kertekben. A fiatal levelek megrágásával okoznak gondot.    

A cseresznye blumeriellás levélfoltossága ugyanakkor a cseresznye legfontosabb betegsége. A tünetek a levélen, ritkábban, nagymértékű fertőzés hatására a gyümölcskocsányon jelentkeznek. A fertőzés kialakulásakor a levél színén apró, kerek vagy szögletes, lilás foltok láthatóak, melyek később összeolvadnak, a levél elsárgul, végül lehullik. Fontos, hogy a lehullott leveleket megsemmisítsük. A fertőzés kialakulását az időjárás nagyban befolyásolja, csapadékos időben a kórokozó felszaporodására nagyobb az esély, ezért többszöri vegyszeres védekezés ajánlott.    

Végül, de nem utolsó sorban a csonthéjasok moníliás betegségéről. A cseresznye virágát nem fertőzi ez a kórokozó, azaz virágzás idején nem kell ellene védekezni. Ez az anomália a cseresznyén gyümölcsrothadást idéz elő. Gyümölcsérés idején csapadékos időben a termések felrepedezhetnek, ezáltal utat nyitva a kórokozónak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!