Trófeaszemle a sárosfői vadászházban

2023.10.07. 15:00

Jó irányba tart a Bakonyerdő

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a szeptemberi bőgésben terítékre hozott gímszarvasbika-trófeák szemléjét október 6-án a  Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészetének sárosfői vadászházában. Az udvaron kiállították a trófeákat.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László/Napló

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy minden vadgazdálkodónak folyamatosan egyre több nehézséget okozott  az elmúlt 3-4 év. A vaddisznóállomány létszámának jelentős csökkenése a vadászat, bérvadászat számára egyre komolyabb kihívást jelent.  Marad a gím- vagy dámszarvasbika-vadászat, amelyből a szükséges bevételt elő kell teremteni, miközben egyre kevesebb a fizetővendég,  egyre kevesebben akarnak élni egy kiváló terület által nyújtott lehetőségekkel.  Míg nemrég csaknem  200 gímbika került terítékre, idén ennek kétharmada. 

A vezérigazgató köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a vadgazdálkodásban. Az állami erdőgazdaságokra komoly feladat hárult az elmúlt időszakban. A hatósági áras tűzifa biztosításából a Bakonyerdő is kivette a részét, csaknem 78 ezer köbméter faanyagot szolgáltak ki a területükön, és  30 ezret az alföldi erdőgazdaságok számára átszállítottak. Ez megzavarta az erdő megszokott ritmusát is. A vadászati szezon február végével véget ér, de az erdő nem csendesült el, ami a benne élő állatokat zavarta, ennek ellenére jól sikerült az agancsfejlődési ciklus. 

Pölöskei Balázs, a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője szakmai beszámolójában kijelentette, hogy nehéz időszakon vannak túl, ezért  várakozással  tölti el őket mindig a szeptember közeledte. Augusztusban már figyelték azokat a helyeket, ahol a bőgés zajlik. 

A trófeaszemle napja – amelyen a szakma és a társhatóságok képviselői találkoznak – fontos, ugyanis ekkor van lehetőség a tapasztalatok átadására, az élmények elmesélésére. A szakmai elvárás teljesült, minden vadászterületről kilenc kilogramm feletti gímbikatrófeák kerültek ki. A Bakonyerdőnek három vármegye négy tájegységén hat vadászterülete van. Jó irányba tartanak, a bérvadászat során 136 gimbikát ejtettek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!