Épületek hűtése-fűtése

2023.12.19. 15:51

Még mindig energiapazarlóan élünk

Ma hazánkban az otthonok húsz százalékát, legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység. Leggyakoribb oka, hogy sokan nem tudják megfelelően felfűteni otthonukat, a háztartások mintegy ötöde pedig jelentős közüzemi tartozást halmozott fel. Szakemberek szerint az egyik leghatékonyabb ellenszer a lakóépületek szigetelése volna.

Benkő Péter

Magyarország húsz százaléka rosszul és sokat fűt

Forrás: Knauf Insulation

Energialábnyomunk legnagyobb részét épületeink hűtése-fűtése teszi ki, ami jól mutatja, mekkora probléma az energiapazarlás. A nem megfelelő fűtési rendszerek, berendezések, a rossz vagy hiányzó szigetelés mind jellemzők. A háztartások jövedelmükkel arányosan élnek rossz vagy jó minőségű lakásban. A lakásminőség és az energiaszegénység pedig egymást erősítik, és egy rossz minőségű lakás hosszabb távon meghatározza a háztartásban élők egészségi állapotát, iskolai, munkahelyi teljesítményét. Magyarország húsz százaléka rosszul és sokat fűt, az ország teljes energiafogyasztásának negyven százalékát a lakossági energiafogyasztás teszi ki, ennek pedig az energiapazarló házak a legfőbb okai. Egy családi ház teljes körű szigetelésével például akár felére csökkenthetjük energiafelhasználásunkat, fűtési költségünket.

A hazai épületállomány hatvan százalékát kitevő családi és sorházak zöme 1990 előtt épült, jó részük szigeteletlen. Egy felmérés szerint a hazai lakásállomány 70-80 százaléka szorul energetikai felújításra. De Európában sem jobb a helyzet, a lakóépületek fele az első épületenergetikai szabályok bevezetése előtt épült, tehát energiahatékonyságuk alacsony. A kelet-európai tagállamokban az épületenergetikai szabályozások a rendszerváltás, uniós csatlakozás után váltak szigorúbbá. Az európai ingatlantulajdonosok mindannyian hasonló problémákkal küzdenek, mint mi, magyarok, csak más-más mértékben. Az uniós országokban 162 millió ember olyan lakásban él, amelynek nagyon magas a rezsiköltsége, illetve 41 millió ember tartozik folyamatosan az energiaszolgáltatóknak. Bulgáriában a legmagasabb, Finnországban a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik nem tudják kifűteni otthonukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!