Mindennek a teteje – a tető!

2024.03.09. 12:00

Magunk is elvégezhetjük a tetőszigetelést

Ugyan a világ energiafogyasztásának harmadát Kína és az USA adja, Magyarországon a lakosság pazarol leginkább. Március hatodika volt az energiahatékonyság nemzetközi napja, melynek célja a megfontolt, tudatos energiafelhasználás népszerűsítése, ösztönzése, mert van még hova fejlődni.

Benkő Péter

Ha spórolunk az energiával, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, épületeink fenntartási költségeit, az energiaszámlákat (erről épp a minap írtunk egy cikkünkben). Hazánk szén-dioxid-kibocsátásának nem kis részét a háztartások juttatják a légkörbe a fűtő- és tüzelőanyagok elégetésével. Energiapazarló épületeink hozzájárulnak a mutatók emelkedéséhez, a klímaváltozáshoz. 

Számítások szerint a családi házakban használt energia háromnegyedét fűtésre, hűtésre, tizenkét százalékát használati meleg víz előállítására, tizenhárom százalékát elektromos berendezések működtetésére és világításra fordítjuk. Családiház-állományunk az uniós átlagnál tíz százalékkal több energiát fogyaszt, ennek oka, hogy az épületállomány elavult, korszerűtlen, hiszen több száz millió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra. A szakemberek a világnapon arra hívták fel a figyelmet, hogy az energiapazarlás lakóépületeink rossz energiahatékonyságának tudható be. A rossz nyílászárók, a korszerűtlen fűtőberendezések, a rosszul vagy nem hőszigetelt homlokzat mellett a tetőn is rengeteg energia távozik.

Egy hőszigeteléssel foglalkozó cég ügyvezető igazgatója, Nagy Gergely lapunknak elmondta, megfelelően szigetelt tetővel fűtési-hűtési költségünk akár huszonöt százalékát megtakaríthatjuk. – Ez éves szinten akár tízmilliárd forintot jelenthetne hazánkban csak azzal, ha a családi házak tetejét rendbe hozzuk – tette hozzá a szakember, aki szólt arról is, hogy a tetőszigetelést magunk is elvégezhetjük. – Üveggyapottal hőszigetelhetünk a szarufák között-alatt, lehetőleg két rétegben. Még egyszerűbb és gyorsabb a padlásfödémre leteríteni az üveggyapotot. Természetesen ügyeljünk a megfelelő páraáteresztésre és -zárásra, a jó anyagminőségre, vastagságra, mert legalább húsz-huszonöt centiméter vastag szigetelés szükséges – hívta fel a figyelmet Nagy Gergely, akitől megtudtuk, még a fiatalabb tetők is javításra szorulhatnak, de egy rosszul kivitelezett, szigetelt tetőt nehéz, költséges javítani, bár fújható üveggyapot-szigeteléssel, bontás és javítás nélkül ez is megoldható.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!