Ingatlanpiac

2024.03.03. 07:00

Tégla vagy panel: megfordul a lakástrend?

Évekkel-évtizedekkel ezelőtt sok lakásvásárló ódzkodott a panelházaktól, szívesebben kerestek téglaházakban épült lakásokat. Igaz, az áruk magasabb volt, de tágabb lehetőséget nyújtottak átalakításkor, és a rezsiköltségek is kedvezőbbek voltak. Az utóbbi években nőtt a panel iránti kereslet, ezzel együtt a hagyományos építésű lakások iránt némileg csökkent. Utánajártunk, mi most a konkrét helyzet, mi motiválja a vásárlókat.

Benkő Péter

Tégla vagy panel? Sok szempontot érdemes mérlegelni Fotó: Benkő Péter

– Jól ismert volt a korábbi tendencia, miszerint a panellakás ára jóval kedvezőbb, de fenntartása hosszabb távon költségesebb, így a vételár és a fenntartási költség pár év múlva kiegyenlítődik, hosszabb távon tehát a téglaépítésű lakásokat célozták meg a vásárlók – mondja el a lapunknak nyilatkozó L. Fehér Mónika ingatlanközvetítő-értékbecslő. Azt is a döntési szempontok közé sorolja, hogy míg a téglalakás megvásárlása egyszeri, magasabb összegű beruházás volt, tartotta értékét. – Egy évtizede foglalkozom ingatlan-értékbecsléssel. Az árak ebben az időszakban folyamatosan emelkedtek mindkét típusú ingatlannál, a négyzetméterár-növekedés a 2018-as esztendőben vált látványossá, 2021-től szó szerint kiugróvá. Idei januári számadatokkal tudok szolgálni, ezek alapján a lakóingatlanok négyzetméterára a vármegyeszékhelyen 800 ezer forint. Ez a gyakorlatban egy átlagos, ötvennégy négyzetméteres, kétszobás lakásnál 43 millió 200 ezer forintot jelent. Típusokra bontva téglalakásoknál 900 ezer, panellakásoknál közel 700 ezer forintos vételárral érdemes számolni a vevőnek – mondja a szakember, aki hangsúlyozza, az említett összegek magasnak tűnnek elsőre, de az indulóárakat gyűjtötte össze, s alkudni, egyezkedni most van lehetőség a kereslet enyhe visszaesése miatt, bár az eladni szándékozók hajlandóságán sok múlik. 

Sokat jelent a szobák fekvése, a benapozottság Fotó: Benkő Péter

Elmondja azt is, a 2022-es kiugróan magas vételárak valamennyit mérséklődtek, pillanatnyilag stagnálnak, bár találkozott konkrét esettel, ahol az eladók mereven ragaszkodtak a pár évvel ezelőtti árakhoz, mondván, nekik nem sürgős, inkább kivárnak. – Sokat nyom a latban, egy alku során mindig megfigyelhető, hogy kinek sürgősebb az adásvétel, az eladónak vagy a vevőnek. Ez egyik félnek kedvezően, másiknak kedvezőtlenül befolyásolja az üzletet – mondja az értékbecslő. – Javaslom, szánjunk időt arra, hogy egy hozzáértő szakembert magunkkal vigyünk az egyeztetett időpontra a lakások megtekintésére. Ugyanis lehet egy ház, egy lakás esztétikus, adódhatnak rejtett hibái, hiányosságai. Fontos szempont a fekvése, különösen a téglalakások esetén előnyösek a délre néző, napsütötte ablakok, ezek a lakások a távfűtésnél is jóval alacsonyabb fűtési költséggel fenntarthatók, mint a keletre vagy északra nézők. Ott a gázfűtés költsége már vetekszik egy ugyanakkora panellakás távfűtésének költségével. Fontos tudni, hogy téglaházakban a szint, az emelet is befolyásolja a költségeket. Zárószinti lakásnál szempont az is, padlásos vagy lapos tetős az ingatlan. Ne felejtsünk el rákérdezni a közös költségre, pláne liftes házakban, és győződjünk meg, hőszigetelt-e az adott épület!
Jellemző, hogy sokan igényeiknek megfelelően át kívánják alakítani megvásárolt lakásukat. L. Fehér Mónika ezzel kapcsolatban elmondja, a panellakásoknál ez behatárolt. Téglaépületeknél szélesebbek a lehetőségek, a technológia itt tágabb teret enged a fantáziának. – Célszerű átalakítás előtt statikust is megkérdezni, illetve léteznek előírások, szabályok, az épületek homlokzatán végzett bármilyen változtatás engedélyhez kötött – hívja fel a figyelmet.

Érdemes meggyőződni a hőszigetelésről: elvégezték-e már, és milyen vastagságú? Fotó: Benkő Péter


Legvégére hagytuk azt a kérdést, mely a legtöbb olvasót érdekli – az árak. Hogyan alakulnak? A szakértő határozottan állítja, nem lehet most egyértelmű „csökkennek, emelkednek” kifejezéseket mondani. – A veszprémi lakásárak országos szinten magasak, a régió, az infrastruktúra, a városban elhelyezkedő tan- és egyéb intézmények, a sok területen jellemző munkaerőhiány miatt nem számítunk arra, hogy zuhanni fognak – hangsúlyozza a szakember. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!