Vigyázz, Budapest – jövünk!

2024.02.08. 14:00

Veszprém vármegye tarolt az ingatlanpiacon

Különösen a Balaton környéke és vonzáskörzete vezet négyzetméterárak tekintetében az ingatlanpiacon a friss statisztikai adatok alapján, de a magas eladási árak az egész vármegyére jellemzők. Az átlagos áremelkedés az egy évvel ezelőttihez képest 27 százalékos volt, így leköröztük Pest vármegyét is.

Benkő Péter

Négyzetméterárak tekintetében a Balaton és környéke vezet az ingatlanpiacon

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Egy 2022-es KSH-kimutatás szerint Budapest, Pest, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyék után még a negyedik legdrágább terület voltunk, valamennyi ingatlantípust figyelembe véve négyzetméterenként 488 ezer (közel félmillió!) forintos átlagáron cseréltek gazdát az ingatlanok. Mindez nem volt elég, a tavalyi újabb áremelkedés után már 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárral számolhatunk. – Ez a szám valós, a jelenlegi összeget tükrözi – mondja el lapunknak Fehér Mónika ingatlanszakértő-értékbecslő, akivel nemrégiben még a külföldiek Balaton-környéki ingatlanvásárlásairól beszélgettünk. Most innen folytatjuk az elemzést. Mónika kiemeli a települések közül Tihanyt, ahol az átlagos négyzetméterárak mára átlépték a másfél millió forintot. – Idén a Falusi CSOK révén még magasabbra nőhet ez a szám, és Tihany mellett Balatonfüredet és Csopakot is meg kell említeni, ezeken a településeken ugyan picit alacsonyabbak, de másfél millió forint környékén mozognak a jelenlegi négyzetméterárak.

A Balaton-part után rákérdeztünk a vármegyeszékhelyen tapasztalható ingatlanpiaci változásokra is, a szakértő tapasztalatai szerint itt már alacsonyabb összegért is könnyebb lakást vásárolni. – Veszprémben abból a szempontból megfordult a trend, hogy a korábban kedveltebb téglaépítésű lakások ma picit kevésbé kelendőek, mint a panelházban lévők. Viszont az árak nem zuhantak, azt tapasztaljuk, az eddigi emelkedés mérséklődött. Veszprémben jelenleg mozognak az árak, ezért konkrét számokat nehéz mondani, de az biztos, visszaesés semmiképp sem várható, a kérdés inkább az, lesz-e idén további emelkedés vagy stagnálásra számítsanak a vásárlók és az eladók – összegzi Fehér Mónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!