Változások a vevők érdekében – Elegendő visszatartó erővel bírnak?

2024.03.01. 08:00

Mától emelkednek a fogyasztóvédelmi bírságok – Kisvállalkozásoknál csaknem a hétszeresére

Március 1-jétől emelkednek a fogyasztóvédelmi bírságok összegei hazánkban. Tehát, ha a fogyasztóvédelmi hatóság az ellenőrzése során jogsértést állapít meg és a pénzbírság szankciót alkalmazza, akkor magasabb összeggel kell számolniuk a vállalkozásoknak. Vizsgálatot a vásárlók is kezdeményezhetnek, de a lényeg az, hogy az esetleges büntetések elegendő visszatartó erővel bírnak-e.

Rimányi Zita

A vevők érdekében hozott módosításnak számít a fogyasztóvédelmi bírságok összegeinek növekedése. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szakértői adtak tájékoztatást lapunknak a változásokról, melyek értelmében a nem kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozások éves nettó árbevételük öt százalékáig, de legfeljebb 650 millió forintig büntethetők, míg a fogyasztók széles körének testi épségét vagy egészségét sértő, veszélyeztető, vagy a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértések esetén a büntetés kétmillió forinttól hárommilliárd forintig terjedhet.

A vevők érdekében emelkednek a fogyasztóvédelmi bírságok idén tavasztól, kis- és középvállalkozásoknál a minimális büntetési tétel 15 ezerről százezer forintra nő Forrás: pexels.com

Kis- és középvállalkozások esetén a minimális büntetési tétel százezer forintra emelkedik, ami jelentős emelés az eddig hatályos 15 ezer forinthoz képest. A maximális bírságtételt ebben a kategóriában kétmillió forintban jelölték meg.

Elektronikus kereskedelem révén értékesítést végző internetes áruházak, webshopok esetén, a kereskedelmi szolgáltatással összefüggő, három éven belül ismételten megállapított jogsértéseknél a bírság összege a nem kkv-k vonatkozásában kétmillió forinttól a nettó árbevétel öt százalékáig, maximum hárommilliárd forintig terjedhet. Kkv-k esetén 400 ezer forinttól négymillió forintig.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!