Balaton konferencia

2024.05.02. 17:30

Navracsics Tibor miniszter: a Balaton lakó- és nyaralóhely egyben

A Balaton és térsége fejlesztésekor lakóhelyként és nyaralóként egyaránt kell tekinteni a tóra és térségére – ezt mondta egyebek mellett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Balaton konferencián Veszprémben, az ActyCityben május másodikán. A rendezvényt a veszprémi Pannon Egyetem (PE) kezdeményezésére a Portfolio szervezte.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnökének köszöntője után Navracsics Tibor Otthon vagy nyaraló? című előadásában kiemelte, a Balaton nyaralóhely és lakóhely legyen egyben, aminek alapja az összefogás. Szükséges még, hogy emberközpontú városok működjenek, vidéken színvonalas közszolgáltatásokat kínáljanak az embereknek. A miniszter a fejlesztéspolitikai célkitűzéseknél aláhúzta, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagállamainak egyike legyen. 

A miniszter arról is beszélt, hogy a tavaly elfogadott területfejlesztési törvény az együttműködésre fókuszál, mely jellemezte a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programot is. Elmondta továbbá, a Balatont érintő fejlesztésnél figyelembe kell venni, hogy a tónál és környékén élő emberek életkora Magyarországon a legmagasabbak között van. Ami az iskolázottságot illeti, a keleti medence helyzete kedvezőbb a nyugatinál. A diplomások aránya kapcsán Veszprém, Balatonfüred kedvezőbb, a többi közepes, a Marcali járás rossz helyzetben van, a foglalkoztatás terén a járások az országos átlagot képviselik. A Balatonnál több helyen jellemző az is, hogy elköltözik a lakosság, kivétel a Balatonalmádi járás, ahol a bevándorlás jellemző. A magas balatoni ingatlanárak miatt a fiatalok nem tudnak ingatlant venni, gyakran az örökölt házat eladják. – A Balatonra mint ökológia rendszerre, vagyontárgyra és lakóhelyre kell tekinteni, így lehetséges a régió látványos fejlesztése – mondta a miniszter. 

Gelencsér András, a PE rektora az éghajlatváltozásról beszélt, középpontba helyezve a Balaton jövőjét. 

A nyitóelőadások után a konferencia a színdapon rendezett beszélgetésekkel folytatódott, ahol Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte, felkerült a Balaton Európa kulturális térképére. 

Beszélt a tó jövőjéről, az idegenforgalomról mások mellett Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke, Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke, Szabadics Zoltán, a LUA Resort Balatonfüred tulajdonosa, Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Zoltán veszprémi étterem- és hoteltulajdonos, Papp Imre sümegi várkapitány, Böjte Éva sümegi szállodaigazgató, Csapody Balázs balatonszemesi étteremtulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Princzinger Péter, a balatoni kerékpáros turizmus ismert személyisége és Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke is. 

Kontrát Károly kérdésünkre üdvözölte a Balaton jövőjét érintő közös gondolkodást, mely jellemezte a konferenciát. Szerinte a legfőbb cél, amely mindenkinek érdeke, a tó ,,egészségének" hosszú távú fenntartása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!