csapadék minden formában

2019.12.02. 09:45

Ónos esővel és sűrű hóeséssel érkezett a hétfő a megyébe

Veszprémben, az Alkotmány utcát 4-5 mm vastag jégpáncél fedte hétfőre virradóra.

Napló, veol.hu

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A vmeteo.hu facebook oldalán megírta, reggel 7 óráig 14,5 mm csapadék hullott, ennek jelentős része ónos eső formájában.

Frissítés 13:27

Zircen reggel óta folyamatosan esett a hó, déltől havas eső, 13 órakor elállt minden csapadék. Az utak latyakosak, de a hótakaró másutt megmaradt.

Zirc
Fotó: Müller Anikó Hanga

Frissítés 11:42

Veszprémben elállt a havazás, az utak latyakosak, hókásásak, de jól járhatóak.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

__________

Az előrejelzés szerint délután ismét eső esik majd, bár ebben nehéz bíznunk az ablakon kitekintve és a sűrű hóesést elnézve.

Noszlopról és Veszprémből ugyanis jelezték; 9 óra magasságában nagy pelyhekben megindult a havazás.

A veszprémi húszemeletes Fotó: Kovács Erika/Napló
Fotó: Fotó: Kovács Erika/Napló
Fotó: Balogh Ákos/Napló
Veszprém Hunyadi János utca és Kisfaludy Sándor utca kereszteződés
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Délután ismét megélénkül az északnyugati szél, hidegfront érkezik, megszűnik a csapadék. A hét első napján egész nap 1°C körül alakul a hőmérséklet.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Bándnál az út tiszta folyamatosan takarítják.

A Keleti körgyűrűnél latyakosak, havasak az utak, csúszik több helyen, a forgalom többször lelassul.

 

A Haszkovón az úttesten egyelőre nem, de a járdákon megmaradt a csúszós, latyakos réteg.

Fotó: Horváth Virág/Napló

Ajkán számottevő hó nem esett, jelenleg plusz 3 Celsius fok körüli a hőmérséklet. A hó most szállingózik, de nem marad meg, azonnal el is olvad. A közlekedésben nem okoz fennakadást.

Fotó: Tisler Anna

Nemesvámoson is ónosesőtől lefagyott szélvédők fogadták reggel a munkába indulókat, később esőre, majd havazásra váltott az időjárás. Egy-két centiméternyi hó hullott délelőtt a településen, azonban ez nem okozott semmi problémát, mert az utakon hamar elolvadt a hó. A Falugondnokság végzi egyébként a községben a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást. Két nagygép – egy Kubota traktor és egy Zetor – mellett egy kisebb, a járdák takarítására is alkalmas traktor áll szükség esetén hóeltakarításra készen. A településen már kihelyezték a síkosságmentesítő anyagokat, a gépeket átalakították a téli munkálatokra, de ma semmilyen bejelentés nem érkezett és az útviszonyok sem tették szükségessé a bevetésüket. Az önkormányzat 26 tonna murvát, valamint sót is rendelt a síkosság mentesítéshez, ami általában el szokott fogyni a szezon végére – tudtuk meg Firtl Márta településfejlesztési csoportvezetőtől.

A csúszós utakra és a megváltozott látási körülményekre tekintettel, vezessenek óvatosan!

________

Havazik egész Veszprém megyében, de a hó miatt nincs elzárt település, forgalomkorlátozás, lezárt útszakasz sehol, derült ki Stern Péter százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettes tájékoztatójából. Aradi Virág főhadnagy, megyei rendőrségi szóvivő kiemelte, lehetőleg téli gumival induljunk útnak, töltsük fel az ablaktörlő tartályt téli folyadékkal, nézzük át az autó világítását, hogy rendben működjön minden, lassabban, türelmesebben, óvatosabban közlekedjünk, és nagyobb követési távolsággal menjünk az úton.

Figyeljünk a gyalogosokra, akik ilyenkor gyakran kapucnival, esernyővel közlekednek és lépnek le a zebrákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!