nem számít rendkívülinek

2020.10.15. 07:00

Hó is volt, de nem született hidegrekord

Egy hullámzó frontrendszer és mediterrán ciklon okozta a hirtelen lehűlést, illetve a csapadékos időjárást az előző napokban.

Marton Attila

Gyöngyös, 2020. október 14. Autóbusz a behavazott fák között Kékestetõn 2020. október 14-én. MTI/Komka Péter

Fotó: MTI/Komka Péter

Kovács Győző meteorológus a Naplónak nyilatkozva kifejtette: az elmúlt napokban ugyan jelentősen visszaesett a hőmérséklet, azonban október közepe környékén egyáltalán nem számít rendkívülinek ez az időjárás.

Hozzátette, az elmúlt időszakban hőmérsékleti rekordok sem dőltek meg. Ezekben a napokban a legalacsonyabb érték 1973-ban fordult elő mínusz három Celsius-fokos értékkel, míg az utóbbi időszakból 2009. október 15-ét hozta példának a meteorológus, aznap mindössze 3,5 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Idén október 12-én és 13-án is öt fok feletti csúcshőmérsékletet mért a szakember, aki elmondta, a következő napokban sem várható ennél alacsonyabb maximum. Megjegyezte, csütörtökön még készülhetünk kiadósabb esőre, aztán szárazabb időszak következik. Hidegebb reggelekre október 18. és 20. között számíthatunk, akkor 14 fokig süllyed a hőmérséklet, a völgyekben és a mélyebben fekvő területeken, a Bakonyban és a Séd völgyében 1-2 fokos talaj menti fagy is előfordulhat.

A viharos szél fát döntött az útra a havas Kékestető közelében október 14-én Fotó: MTI/Komka Péter

Habár a Mátrában szerdára hó hullott, térségünkben ez nem várható, ugyanakkor a szakember elképzelhetőnek tartja, hogy egy-egy hópihe vegyülhet az eső közé csütörtökön a Bakony magasabb részein. A középkori és kora újkori feljegyzések szerint többször is téliesre fordult az időjárás októberben: Kecsety Márton veszprémi püspök azt jegyezte fel a naplójába 1539. október 24-én, hogy nagy hó esett, míg Bolgár Mihály gyűjtéséből azt tudható, hogy 1791. október 8-án vette kezdetét a tél, míg 1847. október 2526. fordulóján egy heves felhőszakadás miatt megáradt a Séd, és négy hidat is tönkretett közölte Kovács Győző.

Nyitóképünkön: autóbusz a behavazott fák között Kékestetőn október 14-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!