Időjárás

2024.01.23. 17:30

Veszprémben is a legmelegebb évünk volt a mérések kezdete óta

A 2023-as év középhőmérséklete országos átlagban és Veszprémben is (az 1969 óta jegyzett repülőtéri mérési adatok alapján) a legmelegebbnek bizonyult. Az év nagy részében a sokévi átlagnál jóval magasabban alakultak a hőmérsékletek. A 2021–22-es száraz éveket követően tavaly tartósan csapadékosra fordult az időjárás, országos átlagban a nyolcadik legcsapadékosabb év lett a XX. század kezdete óta.

Benkő Péter

Forrás: pixabay.com

Kovács Győző meteorológus lapunknak elmondta, Veszprémben az évi középhőmérséklet tizenkét Celsius-fok volt, ami 1,54 fokkal haladja meg a sokévi átlagot. A 2023-as középhőmérséklet 0,25 fokkal előzi a korábbi rekorder 2019-es évet. A harmadik helyezett a 2022. év, 1,21 fokos pozitív hőmérsékleti anomáliával. 2010 óta valamennyi év középhőmérséklete a sokévi átlag felett alakult.

– A hónapok közül a január tért el legjelentősebben a megszokottól, az átlagnál négy fokkal magasabb középhőmérséklettel. Ennél enyhébb január csak 2007-ben volt, akkor a havi középhőmérséklet 5,3 fokkal haladta meg a sokévi átlagot. Február és március is melegebb volt, mindkét hónap középhőmérséklete két fokkal múlta felül a jellemző értéket.

A szakember azt is elmondta, április és május hűvösebb volt az átlagnál. Előbbi 2,2, utóbbi 0,5 fokkal múlta azt alul. – Április hőmérsékleti viszonyaira jellemző, hogy 5-én reggel mínusz 3,7 fokig hűlt a levegő, ez 0,6 fokkal volt alacsonyabb a korábbi, 1970-ben jegyzett negatív rekordnál. A délutáni hőmérsékletek 7-én és 8-án is öt fok alatt maradtak. Május második hetének erőteljesebb lehűlését a hónap végi enyhébb idő sem tudta kompenzálni.

– A tavalyi nyár 0,7 fokkal volt enyhébb az átlagnál. Júliusban hét napon, augusztusban nyolc napon a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 fokot (hőségriadós napok). A nyár legmelegebb napjának augusztus 26. bizonyult 35,2 fokos délutáni csúcshőmérséklettel, ekkor a napi középhőmérséklet 27,8 fok volt. A nyarat aztán rendkívül meleg ősz követte, középhőmérséklete 2,95 fokkal volt magasabb a sokévi átlagnál. Ilyen meleg ősz a meteorológiai mérések kezdete, 1860 óta Veszprémben nem fordult elő – hangsúlyozta Kovács Győző. – A korábbi csúcstartó 2019 ősze volt. Szeptember is hőmérsékleti csúcsot döntött, középhőmérséklete 19,2 foknak adódott, megelőzte a korábbi rekorder 1982 szeptemberét. Október is folytatta a csúcsdöntéseket, középhőmérséklete négy fokkal haladta meg a sokévi átlagot, és 2,1 fokkal előzte a korábbi csúcstartó 2001-es októbert. Ebben a hónapban hat napon dőlt meg napi maximum, két napon minimum hőmérsékleti rekord. Az utolsó nyári nap, amikor a hőmérséklet meghaladta a 25 fokot, október 14-én volt.

Az év végével kapcsolatban megtudtuk, november „csak” 1,3 fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál. Túlnyomó részét átlag fölötti hőmérsékletek jellemezték, de 22-e után egy markáns hidegfront hatására gyors lehűlés jött. 29-30-án a napi középhőmérsékletek is fagypont alatt maradtak. December is enyhe volt, 3,1 fokos középhőmérséklettel. A hónap első tíz napja hideg volt, majd gyors melegedés kezdődött, és a hónap utolsó harmadában a hőmérsékletek 6-8 fokkal a sokévi átlag fölött alakultak. A hónap elején esett kevés hó, de fekete maradt a karácsony.

Az évi csapadék összege 825,2 milliméter lett, ami 37,5 százalékkal több a sokévi átlagnál. Ez a mennyiség nagymértékben pótolta a korábbi három év hiányát, 2023 végén „csak” 196 milliméter volt a halmozott hiány a 2020 előtti évekhez viszonyítva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!