közúti áldozatok nélkül

2017.09.17. 11:22

EDWARD Nap: senki ne haljon meg az utakon!

Az európai közlekedési rendőrségi hálózat (TISPOL) idén is meghirdette az EDWARD Napot. Az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezés célja, hogy szeptember 21-én senki ne veszítse életét Európa közútjain! – közölte Aradi Virág, a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Kovács Erika

A rendőrségi sajtóreferens kiemelte: az „EDWARD”, az European Day Without a Road Death (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) kezdeményezéshez már bárkinek lehet csatlakozni egészen szeptember 21-ig, és fogadalmat tenni azért, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon!

A fogadalomtétel során bárki ígéretet, szándéknyilatkozatot tehet több fontos témában: például jelzi családtagjainak, barátainak kollégáinak azt, hogy óvatosan közlekedjenek az utakon! Vezessenek biztonságosan a járműveken akkor is, ha gyalogossal, kerékpárossal, gyermekekkel, idősekkel, lovasokkal találkoznak. Fogadalmat lehet tenni arról is, hogy az illető olyan sebességgel közlekedik, mely a jogszabálynak, biztonságnak megfelel, ellenőrzi a gumiabroncsokat, fokozott figyelemmel vezet gyermekintézményeknél. Soha nem vezet akkor, ha szeszes italt ivott, vezetés előtt nem szed kábítószert, és olyan gyógyszert, mely befolyásolhatja a biztonságos közlekedést. A vele utazókkal együtt mindig használja a biztonsági övet, megtartja a biztonságos követési távolságot. Nem használ mobil telefont vezetés közben, nyugodtan és biztonságosan közlekedik.

Aradi Virág utalt rá, a programhoz való önkéntes regisztrálásra, egyéni csatlakozásra a roadsafetydays.eu honlapon van lehetőség. A TISPOL internetes felületén egy fogadalmat is elérhetővé tett, melynek aláírásával lehetőség van arra, hogy bárki hozzájáruljon a közúti áldozatoktól mentes naphoz.

Aradi Virág a TISPOL kérése kapcsán kiemelte: legyen szó nemzeti kormányokról, állami szervezetről, privát szervezetről, intézményről, iskoláról, főiskoláról, egyetemről, vagy magánszemélyekről, egyéni közúthasználókról, akiket érint és érdekel a közúti biztonság, csatlakozzon hozzájuk, tegyen fogadalmat és felelős közlekedéssel támogassa az EDWARD projektet! A TISPOL együttműködők százezreivel kívánja megvalósítani, hogy szeptember 21-én egyetlen tragédia se történjen az európai utakon!

-A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság javasolja, minél többen csatlakozzanak az EDWARD programjához, hogy szeptember 21-én mind többen legyenek részesei a biztonságos közlekedésnek! – hangsúlyozta Aradi Virág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!