öt hónap felfüggesztve

2019.01.18. 07:00

Elítélték a lesencetomaji gyújtogatót

Robbanásveszély is fennállt, amikor egy 35 éves, pszichiátrián kezelt beteg felgyújtotta a szobáját. Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Mátételki András

bíró ill

A lesencetomaji pszichiátriai intézmény lakója, B. O. tavalyelőtt január közepén este kiment az udvarra, ahol felgyújtott egy leselejtezett fotelt. A tüzet gyorsan eloltották az ápolók, majd a férfit bekísérték a kastélyépületbe. Itt minden szóváltás nélkül az egyik gondozót kétszer combon rúgta. Már lendült is az ökle, amikor az ápolók lefogták a magából kikelt vádlottat, akit a mentők elvittek a sümegi kórház pszichiátriai osztályára.

Az év áprilisában kimenőjéről ittasan érkezett meg a tomaji intézetbe, ezért az elkülönítő szobában helyezték el. Ez nem tetszhetett a férfinak, ezért az asztal alatt elhelyezett kartondobozokat meggyújtotta az öngyújtójával. A tűz pillantok alatt átterjedt a terítőre, majd a linóleumra. A szobát elöntötte a füst, a vádlott is jobbnak látta, ha az ablakon kimenekül a helyiségből. Akkor az intézetben 74 gondozott és hét ápoló tartózkodott. Az ítélet szerint reális veszélye volt annak, hogy a lángok szétterjednek a tetőre és a gázkazánra, ami robbanáshoz vezethetett volna. A tüzet sikerült időben megfékezni. Az intézményben 260 ezer forintos kár keletkezett.

A Veszprémi Járásbíróság bűnösnek mondta ki az enyhe fokú gyengeelméjűség­ben, kró­nikus alkoholizmusban és alkalmazkodási zavarban szenvedő, közepes fokban korlátozott B. O-t közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, va­lamint közveszélyokozás bűn­tette miatt. A férfit öt hónap börtönre ítélték, aminek a végrehajtását egy évre felfüggesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!