HUNOR

2019.07.27. 11:00

Huszonhárom sérültet mentettek ki a magyarok, köztük két Veszprém megyei is

Huszonhárom sérültet mentett ki a HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue Services) – mely hazánk hivatalos katasztrófavédelmi mentőcsapata külföldön – a Srbija 2019 elnevezésű gyakorlaton.

Kovács Erika

Kitűnő felkészültségét bizonyította a magyarországi HUNOR mentőcsapat Fotó: Katasztrófavédelem

A rendezvényen tűzoltási, mentési és sérültellátási feladatok teljesítésekor bizonyította felkészültségét a magyar mentőcsapat a szerbiai Nisben, közölte a katasztrófavédelem. A gyakorlatot megtekintette Alexander Petrovich Chupriyan vezérezredes, az Orosz Föderáció sürgősségi és katasztrófa-elhárítási első miniszterhelyettese, valamint Milosav Miličković, a Szerb Köztársaság Belügyminisztériumának államtitkára. Az orosz és szerb mentőegységekkel közösen végrehajtott gyakorlatot a HUNOR kezdte meg a magyar gyártmányú tűzoltógépjármű-fecskendőkkel és különleges szerekkel.

Az egységnek Veszprém megyéből két tagja van, ők részt vettek a mentőgyakorlaton: Soós Balázs főhadnagy, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka és Vigh József zászlós, a Badacsonytomaji Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka.

A HUNOR végezte a felderítést a gyakorlat helyszínéül szolgáló nyolcemeletes, befejezetlen társasházban. A nemzetközi csapatok a magyar mentőalakulattól kapott információk alapján döntöttek a szerek elhelyezéséről, a mentés menetéről, és kezdték meg a beavatkozást. A gyakorlaton részt vevő országok mentőszervezeteinek munkáját egy nemzetközi kárhelyparancsnokság koordinálta.

A magyar mentőcsapat a tűzoltásban, a kötéltechnikai mentésben és a sérültek ellátásában kapott központi szerepet, a tüzet a magyar és az orosz egységek közösen oltották el.

Kitűnő felkészültségét bizonyította a magyarországi HUNOR mentőcsapat Fotó: Katasztrófavédelem

A HUNOR az épületen belülről, míg az orosz csapat kívülről, kötéltechnika és emelőkosár segítségével fékezte meg a lángokat. Huszonhárom sérültet mentettek ki a magyar mentőcsapat szakemberei a gyakorlat forgatókönyve szerint lángokban álló, statikailag meggyengült épületből. A magyar és a szerb egészségügyi csoportok együtt két életveszélyes, három súlyos és tizennyolc könnyű sérültet láttak el. A magyar kötéltechnikai egység ferde kötélpályát épített ki, a mentésen dolgozók is ezen keresztül hagyták el az épületet. A mentést nehezítette az embert próbáló hőség, valamint a lépcsőkorlátok, falak, födémszakaszok hiánya, illetve a több helyen kiálló betonvasak.

A magyar szakemberek munkáját nagymértékben segítették a közelmúltban beszerzett pozicionáló és biztosító kötéltechnikai eszközök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!