az okokra is felhívják figyelmet

2019.10.04. 11:00

Megyénkben is véradással emlékeznek a természeti katasztrófák áldozataira

Több helyszínen ismét véradást szervez a katasztrófavédelem a Magyar Vöröskereszttel együtt október második szerdáján, a természeti katasztrófák csökkentésének világnapján, közölte a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

A véradást mintegy húsz éve szervezik meg ilyenkor. A természeti katasztrófák csökkentésének világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1987-ben azért jelölte ki, hogy az emberek minden évben emlékezzenek a borzalmas eseményekre, illetve az áldozatokra. Emellett a katasztrófák okaira is felhívják a figyelmet, mert a legtöbb ilyen esetet ember okozta, és így nagy részüket el lehetne kerülni vagy előre lehetne jelezni.

Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon. Vért bárki adhat, aki egészséges és 18 év alatti, aki 65 év feletti, nem adhat vért. Várni kell három hónapot például füllyukasztás, tetoválás, kisebb műtétek után, nagyobb operáció után pedig fél-egy évet. Azt is figyelembe veszik a szűrésnél, hogy a jelentkező a közelmúltban járt-e külföldön, és ha igen hol.

Vért lehet adni október 9-én, szerdán, a megyeszékhelyen a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság első emeleti termében 9-12 óráig, a pápai kirendeltségen 7-11 óráig, és az ajkai Magyar Imre Kórház vérvételén délelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!