A rátóti csikótojás

2019.12.11. 16:30

Börtönszínház a veszprémi rendőrségnél

A rátóti csikótojás című mesejátékot és Mikulás műsort adott elő a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet nyolc fogvatartottja, valamint a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia noszlopi rehabilitációs intézetének több lakója a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság színháztermében, a helybeli Rózsa Úti Általános Iskolásoknak, szerdán.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az intézeti előadás, amit Veszprémi Krisztina drámapedagógus tanított be, a börtön és az ambulancia együttműködésével, a Szertelenül, határok nélkül című pályázattal jött létre. Az ünnepi műsorok előtt Német Éva ezredes, intézeti parancsnok egyebek mellett elmondta, az elítéltek számára lényeges az előadás, mert személyiségük, jellemük formálódik, hasznosan töltik el szabadidejüket, és fontos a társadalmi jóvátétel, valamint a későbbiekben a környezetükbe való visszailleszkedés miatt is.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A színre lépő elítéltek valamennyien dolgoznak a börtönben, és a darabot családi napon már bemutatták rokonaiknak, és a közeljövőben is még többször színre viszik az intézetben. – Nem biztos, hogy karácsonykor az a legfontosabb ajándék, amire pénzt költünk, és becsomagolunk, mert egy előadás is lehet az, vélekedett Németh Éva ezredes.

Virányi Judit, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia igazgatója kiemelte, egy ilyen darab tanulásakor előjönnek a fogvatartottakat érintő problémák, érzések, amit a drámapedagógia segítségével vezetőjükkel feloldottak, kibeszéltek. -Erre egy átlagos beszélgetés nem igazán lehet alkalmas, és nem biztos, hogy ezek az emberek megnyílnának, és felszínre kerülnének a problémáik. Ráadásul mindezt ingyen szeretetük és jószándékuk jegyében adják elő. Az is fontos, hogy megjelenhetnek a nyilvánosság előtt. A noszlopi rehabilitációs otthon lakói már előadták Mikulás műsorukat az ottani nyugdíjas klubnak, iskolásoknak.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Pusztai Soma Noszlopról jött, és a fellépését érintő kérdésünkre úgy mondta, az előadás neki fontos a szórakozás miatt, és azért is, mert segíti a felépülésben. Boldoggá is teszi, mert az előadás örömet okoz másoknak. Az építészmérnök Vass Csaba, aki a darabban a főbírót játssza örömmel beszélt a felkészülésről, a szereplésről, mert mindez neki változatosságot jelent, és a próbák közben jó társaság jött össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!