nem volt érzékelő készülék

2020.01.08. 18:56

Szén-monoxid mérgezés történt Várpalotán

Kórházba vittek egy embert szén-monoxid mérgezés gyanújával Várpalotán, szerdán, közölte Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

A pétfürdői hivatásos tűzoltók a kazánházban és a lakótérben is kimutatták a veszélyes gázt. A mentőszolgálat munkatársaitól érkezett jelzés a tűzoltókhoz, hogy Várpalotán egy háromszintes családi házban vélhetően szén-monoxid-szivárgás miatt rosszul lett egy lakó. A tűzoltók az épület pincéjében lévő kazánházban magas koncentrációban, a többi helyiségben alacsonyabb értékben mutatták ki a mérgező gázt, ezért átszellőztették az épületet.

A gázszolgáltató és a kéményseprő is a helyszínre érkezett, majd a tűzoltók próbafűtést végeztek, és mérések után a gázszolgáltató szakemberei leválasztották a kazánt a gázhálózatról. A kéményseprő átvizsgálta az égéstermék-elvezetőt, a fűtésrendszert, amit a javításig nem lehet használni.

A házban ketten tartózkodtak, úgy tudjuk, egy idős asszonyt vittek kórházba. A lakóknak nem volt szén-monoxid-érzékelő berendezésük.

-Szerencsésen végződött a várpalotai eset, de könnyen történhetett volna végzetes baleset is a fűtésrendszer hibája, és amiatt, hogy nem volt szivárgásjelző készülék, fogalmazott a szóvivő. A tragédiák elkerüléséért a katasztrófavédelem ismételten azt kérte, hogy a fűtési szezonban is fokozottan ügyeljünk a fűtőberendezések állapotára, és valamennyi fűtőeszközt szakemberrel ellenőriztessünk!

A kéménytüzek megelőzéséért igényeljük az ingyenes kéményseprést. Saját-, és családtagjaink biztonságáért szerezzünk be mielőbb szén-monoxid-érzékelőt, mert néhány ezer forint életet menthet. A fűtési szezonban a szén-monoxid mérgezés megelőzéséről, a megbízható érzékelő készülékekről a katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!