kockázatos jövedelemszerzés

2020.08.03. 11:00

Pénz helyett börtönt kaptak az embercsempészek

Két huszonnégy éves szír fiatalember meglehetősen kockázatos módját választotta jövedelme kiegészítésének. Embercsempészés bűntette miatt nem jogerősen évekre elítélték őket.

Mátételki András

bíró ill

A másodrendű vádlott, A. H. március 4-én felhívta telefonon jó barátját, az elsőrendű vádlottat, M. K.-t azzal, hogy szíreket kellene Magyarországról Ausztriába csempészni pénzért. Még ezen a napon Bécsben béreltek egy Nissant, majd útnak indultak Szegedre. A város határában beült a kocsiba hat szír és egy algériai férfi, akikkel megállapodtak, hogy a letétbe helyezett fuvardíjat, a fejenkénti több mint 2000 eurót az osztrák fővárosba érkezéskor kapják meg.

Késő délután elindultak a Tisza-parti város mellől úgy, hogy elöl a másodrendű vádlott által vezetett, kölcsönkapott BMW X5-ös haladt mint előfutó kocsi.

Neki az volt a szerepe, hogy időben figyelmeztesse barátját, ha rendőri ellenőrzést lát. Erre már csak azért is szükség volt, mert a Nissan sofőrjének nem volt jogosítványa. Hiába az előzetes megbeszélés, mégis elfogták őket. Este fél tizenegykor a 8-as főúton, Kislődnél „meszelték le” a veszprémi zsaruk a Nissant, majd húsz perccel később a BMW pilótáját kapcsolták le az ajkai rendőrök Apácatornánál.

K. elismerte a bűncselekmény elkövetését, bár az első kihallgatásán különös mesével állt elő: hazánkban autókáztak, amikor egy bokor mögül elé lépett egy férfi. Angolul beszélt az arab férfival, aki elmesélte neki, hogy három napja él barátaival az erdőben étlen-szomjan. Megsajnálta őket, mert nagyon rossz bőrben voltak. Később bevallotta, pénzért vitték volna át a határokon a szíreket. Neki csak vezetni kellett, mindent a barátja intézett.

Az Ajkai Járásbíróság embercsempészés bűntette miatt M. K.-t három év, tettestársát három és fél év börtönre ítélte. Mindkettőjüket tíz évre kiutasították hazánkból. A bíróság kimondta, a másfél milliós bűnügyi költségből 49 ezer, illetve 61 ezer forintot kell megtéríteniük a vádlottaknak, az összeg többi részét az állam fizeti. A döntés nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!