fegyház és börtön

2020.12.07. 11:00

Tüskevárnál buktak le az embercsempészek, hosszú éveket tölthetnek rács mögött

Két büntetett előéletű embercsempészt összesen tizenkilenc év szabadságvesztésre ítélt a bíróság. A döntés nem jogerős.

Mátételki András

Korábban együtt ült a hűvösön az a két bajai férfi, akik szabadulásuk után rendszeresen vásároltak személygépkocsikat, amelyeket szétbontottak, majd eladták az alkatrészeket.

Mivel ez nem hozott nekik túl nagy hasznot, azt tervelték ki tavaly nyáron, hogy embereket fognak átcsempészni Magyarországon. Ennek érdekében vettek egy Peugeot-ot, amelyet nem helyeztek forgalomba, viszont felszerelték rá egy másik autó rendszámát törvénytelenül.

Ilyen előzmények után tavaly október 10-én elutaztak kocsival a Szeged határában található egyik parkolóba, ahol már várták őket a török férfiak.

Előtte telefonon megbeszélték, hogy hazánkba milyen útvonalon tudnak beszökni Szerbia felől. Az idegenek azt kérték, hogy vigyék őket a szomszédos Ausztria fővárosába, Bécsbe, ahol majd új életet kezdenek. A megállapodás szerint fejenként 6500 eurót fizettek a fuvarért. Ugyanakkor szóban abban is megállapodtak, hogy a sofőr Bécsben kap még ezer eurót.

A jól bevált módszert alkalmazták, amikor átvágtak az országon: a Peugeot előtt úgynevezett felvezető kocsi, egy Fiat futott azért, hogy vezetője időben tudjon szólni társának, ha bárhol rendőri ellenőrzést lát. Az ajkai rendőrök ez alkalommal is résen voltak, és kiszúrták az idegen rendszámú Peugeot-ot Tüskevár közelében. Utánaeredtek, hang- és fényjelzéssel tudtára adták a sofőrnek, hogy álljon meg, aki a felszólításnak nem tett eleget. Helyette a gázra taposott, majd a földútra kanyarodott annak reményében, hogy ott egérutat nyer üldözői elől. Pechje volt az elsőrendű, 47 éves vádlottnak, G. Istvánnak, akit korábban emberölés kísérletéért ítéltek el, mert kocsija defektet kapott. Az autó a fák között mozgásképtelenné vált, nem így az utasai mindenki futott, amerre látott...

A huszonéves törökök nem sokkal ezután kerültek kézre, ugyanis a rendőrök bevetették a nyomkövető kutyájukat. A Peugeot vezetőjét a másodrendű, 41 éves vádlott, Sz. Csaba felvette menekülés közben a kocsijába, de ők sem jutottak messzire: Herend külterületén, a benzinkútnál az ő kezükön is kattant a bilincs.

Az Ajkai Járásbíróság társtettesként elkövetett embercsempészés és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt G. Istvánt mint többszörös visszaesőt tíz év fegyházra ítélte. Társát kilenc év börtönnel sújtották, ugyanakkor le kell ülnie a korábban felfüggesztett egyévi szabadságvesztését. Mindkét férfit öt évre eltiltották a vezetéstől, s meg kell fizetniük összesen több mint 600 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!