bíróság

2021.03.18. 16:00

Gereblyézéssel fogta a balatoni halakat

Orvhalászat vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tiltott módon fogott halat a Balatonból.

Forrás: pixabay.com

A 21 éves, horgászengedéllyel rendelkező férfi 2020. november 29-én délután Balatonkenesénél horgászott pergető horgászfelszereléssel, de tiltott módszerrel, úgynevezett „gereblyézéssel”.

A gereblyézés a halnak nem a táplálkozási viselkedésére alapozott, hanem a szájnyílásán kívüli más testrészébe akasztott horoggal történő zsákmányul ejtése, melynek során a horgok beleakadnak a hal testébe és az állatot így húzzák ki a partra vagy a csónakba.

Az ügy vádlottja ilyen módszerrel fogott ki 11 darab keszeget, melyet azonban a halőrök észleltek, majd a kifogott halakat a nyomozás során a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek kiadták.

Az ügyészség vádiratában a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát, s abban pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak, továbbá a tiltott módszerrel történő horgászathoz használt felszerelés – horgászbotok, villantó – elkobzására is indítványt tett.

Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!