Riasztás

2021.12.22. 09:57

Szivárgott a szén-monoxid Tésen, kisgyerekeket vittek kórházba (frissítve)

Rosszullét miatt riasztották a pétfürdői hivatásos tűzoltókat Tésre, egy kétszintes családi házhoz december 22-én, közölte Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

Forrás: Illusztráció

Azt mondta, az egység a földszinti lakótérben lévő kazánházban és az emeleten is igen magas szén-monoxid-koncentrációt mért, ezért kinyitották az épület ablakait, elzárták a gázkazánt, így javult a levegő. A tűzoltók érkezése előtt az otthon lévő három ember kiment a teraszra, a mentők megvizsgálták őket, kettőjüket szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak. Az épületben volt egyéb fűtési lehetőség, ezért maradhattak a lakók. A házban nem volt szén-monoxid-érzékelő. 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, magas koncentrációban akár egy percen belül is ölhet. A háziállatok sem tudják kiszagolni a levegőben. 

- Saját és családja egészségének védelme érdekében szereltessen fel szén-monoxid- érzékelőt, és nyílt égésterű készüléknél ne feledkezzen meg a rendszeres felülvizsgálatról és szellőztetésről - javasolta a szóvivő.  Hozzátette, ha lett volna a házban szén-monoxid-jelző, az a szivárgás korai szakaszában jelez, és ezzel elkerülhető lett volna a mérgezés. Ez a készülék alig több mint tízezer forintba kerül, és életeket ment.

Úgy tudjuk, Tésen egy kettő és egy négyéves gyermek volt az édesanyjával a házban. A gyerekeket szállították kórházba, az édesanyjuk velük tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!