Vádemelés

2022.02.25. 17:00

A tökéletes munkaerő - Csalt, sikkasztott, lopott

A Pápai Járási Ügyészség többrendbeli csalás, sikkasztás, valamint okirattal visszaélés miatt emelt azzal a 27 éves férfival szemben, aki miközben többekkel elhitette, hogy autóikat megjavítja, műszaki vizsgáztatásukat elintézi, az átvett pénzt, de volt, hogy a járművek egy-egy alkatrészét, tartozékát is eltulajdonította.

Ügyészség

Forrás: Pixabay

A vádirat szerint az elkövető 2020 májusától pizzafutárként dolgozott, a kiszállítást  pedig egy pár nappal korábban, autókereskedésben megvásárolt járművel végezték.  A vádlott rövid időn belül több hibára is panaszkodni kezdett, és elhitette főnöknőjével,  hogy azok javítását elvégzi. Ezt követően 2-3 naponta újabb és újabb hibákkal állt elő,  melyek javítására 300 000 forintot vett át a sértettől, aki végül úgy döntött, hogy inkább  eladja a gépkocsit. Ekkor a vádlott is jelentkezett, de miután a vételár kifizetését csak  későbbi időpontra vállalta, a tulajdonos másnak adta el a járművet, melynek valójában  nem is voltak műszaki meghibásodásai, a férfi nem vásárolt hozzá alkatrészeket, nem  végzett rajta javítást, sőt abból a katalizátort is kiszerelte, és a gépkocsit anélkül adta  vissza.  

A férfi ezek után a következő munkáltatóját is megkárosította, amikor 2020  szeptemberében elhitette vele, hogy együtt dolgozik egy környékbeli autószerviz  tulajdonosával, akinek a műszaki vizsgáztatás során is segít. A sértett támogatni szerette volna munkavállalóját, ezért két jármű műszaki vizsgára történő  felkészítésével, illetve vizsgáztatásával is megbízta. A férfi ezt követően valótlanul azt  állította főnökének, hogy a gépkocsikhoz alkatrészekre van szüksége, melyeket  állítása szerint azután a sértett által adott pénzből meg is vásárolt. A sértett összesen  mintegy 400-500 ezer forint közötti összeget adott át az elkövetőnek, aki a valóságban  abból semmiféle alkatrészt nem vett, a járműveket nem javította és nem vizsgáztatta  le, miután az általa hivatkozott szervizzel nem is volt kapcsolata. A vádlott ezen túl,  többszöri kérés ellenére sem adta vissza főnökének az egyik jármű forgalmi  engedélyét, továbbá egy szintén javítás céljából átvett generátort sem szolgáltatott  neki vissza.  

A férfi, hasonló módon egy munkatársát is megkárosította, aki a saját és édesanyja  gépkocsijának javítását bízta rá. A vádlott ez esetben is különböző műszaki hibákra  hivatkozva csalta ki kollégája pénzét, majd anélkül, hogy az alkatrészeket  megvásárolta, és azokat a kocsikba beszerelte volna, a járműveket az eredeti  állapotban adta vissza, leszámítva, hogy az egyik gépkocsiból az autórádiót kiszerelte  és eltulajdonította. Cselekményével mintegy 265 000 forint kárt okozott a sértettnek.  

A vádlott 2020 októberében ugyanilyen módszerrel egy további sértettnek 95 000 forint  kárt okozott, miután valótlanul elhitette vele, hogy a teherautóját megjavította,  levizsgáztatta és arra biztosítást is kötött.  

Az ügyészség az elkövetővel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás  kiszabására, valamint egy korábbi felfüggesztett fogházbüntetése utólagos  végrehajtásának elrendelésére is indítványt tett a Pápai Járásbíróságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!