Adathalászat

2022.09.07. 13:00

Hatmillió forintos kárt okoztak egy veszprémi férfinak egy új csalási módszerrel

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett egy új csalási módszerrel kapcsolatban, közölte a rendőrség.

Kovács Erika

Forrás: Pixabay

Az egyik feljelentés miatt indult eljárás adatai szerint ismeretlen elkövető hatmillió forinttal károsított meg – adathalász oldal használatával – egy veszprémi férfit. 
A sértett egy gyerekcipőt kínált eladásra az egyik internetes adásvételi oldalon. Egy vevőként jelentkező felhasználó futárszolgálaton keresztül kérte a cipő kézbesítését, majd az eladónak elküldte a szállító cég linkjét. A link használata a sértettet, észrevétlenül, egy adathalász portálra irányította, ahol kiválasztotta a bankok közül saját pénzintézetét, majd megadta netbankos azonosítóját és jelszavát. Az ismeretlen elkövető ezután néhány percen belül két utalást is végrehajtott egy külföldi számlára, ezzel összesen hatmillió forint kárt okozva a veszprémi férfinek. 
Az ügyben a Veszprémi Rendőrkapitányság csalás bűntett gyanúja miatt indított nyomozást augusztus 31-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!