Ítélet

2022.12.01. 17:00

Nem akarta visszaadni a munkagépet, a veszprémi bíróság előtt kötött ki

Eredményes ügyészi fellebbezést követően súlyosította a Veszprémi Törvényszék annak a 48 éves férfinak a büntetését, aki egy nála hagyott minikotrógépet a tulajdonosa számára hozzáférhetetlenné téve nem adott vissza.

Veszprém Megyei Főügyészség

Forrás: pixabay.com

Az ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a különös visszaesőnek minősülő elkövetővel szemben, aki kerítésoszlopok felállításában segédkezve használta a munkagépet, amely a munkálatok félbeszakadtának idején, 2020 júliusában a rendszeres munkavégzés miatt a terhelt alsóörsi lakóhelyén volt. Ekkor a minikotró tulajdonosának testvére, aki a gépet jogszerűen használta, felszólította a terheltet, hogy azt szolgáltassa vissza, mivel a munka szünetel, neki pedig egyéb feladatok elvégzéséhez szüksége van a kotrógépre. Az elkövető a felszólítást tudomásul vette, azonban a gépet többszöri felszólítást követően sem adta vissza, mígnem 2020. október közepén felhívta a sértett testvérét, hogy mehet a gépért, valamint az egyéb nála maradt ingóságokért, melyeket összekészített. A férfi ekkor meg is jelent a terhelt lakóhelyén, azonban tréler hiányában a munkagépet nem tudta elszállítani. A rá következő héten újabb kísérletet tett a gép visszaszerzésére, de ez már eredménytelen maradt, miként a terhelt az ellene már folyamatban lévő büntetőeljárás során sem tett eleget az ígéretének, hogy visszaadja a gépet. A Veszprémi Járásbíróság elsőfokon 1 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki a sikkasztás bűntettében bűnösnek talált elkövetővel szemben, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A döntés ellen az ügyész súlyosítás végett fellebbezett, amelyet a Veszprém Megyei Főügyészség fenntartott, és indítványozta, hogy a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a kiszabott börtönbüntetés és a mellékbüntetés tartamát is emelje fel. A másodfokú bíróság végül a többszörösen büntetett előéletű és a bűncselekményt különös visszaesőként elkövető vádlottal szemben a börtönbüntetést 2 évre súlyosította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!