Szabálytalanság

2023.02.16. 14:31

Az út közepén, a kettős záróvonalat átlépve akart megfordulni Veszprém közelében, baleset lett a vége

Eredményes ügyészi fellebbezés nyomán próbára bocsátás helyett pénzbüntetést és közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság azzal a férfival szemben, aki 2020 augusztusában az út közepén, a kettős záróvonalat átlépve akart megfordulni Veszprém közelében, azonban tilos manőverével balesetet okozott.

Veszprém Vármegyei Főügyészség

Forrás: Pexels.com

A vádirat szerint az elkövetés idején 45 éves férfi Veszprém külterületén, a külső körgyűrűn, a 8-as főúton Várpalota felé haladt személygépkocsival, amikor forgalmi akadály miatt megállásra kényszerült. A férfi nem akart a kocsisorban várakozni, ezért úgy döntött, hogy bár az adott útszakaszon tilos, mégis megfordul. Az ellenkező irányú forgalmi sávokat elválasztó kettős záróvonalat készült átlépni, miközben nem vette észre, hogy balról előzni kezdte járművét egy motoros, aki már nem tudta elkerülni az elébe hajtó gépkocsival történő ütközést.  
A motoros a baleset következtében lábtörést szenvedett. 
Az ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabására és a közúti járművezetéstől való eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, amely a vádlottat végül két évre próbára bocsátotta.  
Az ügyész súlyosítás végett fellebbezést jelentett be, amelyet a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Főügyészség is fenntartott, indítványában kifejtve, hogy a záróvonal átlépésének tilalmára és az elsőbbségadási kötelezettségre vonatkozó két alapvető KRESZ- szabály megszegése esetén az intézkedés alkalmazása nem lehet célravezető, és nem mellőzhető a vádlott közúti járművezetéstől eltiltása.  
A Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság az ügyészség álláspontjával egyetértve megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését és az elkövetővel szemben pénzbüntetést szabott ki, továbbá egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!