Autósok, figyelem!

2023.02.18. 10:30

Vadgázolás veszélyére figyelmeztet a Veszprém vármegyei rendőrség

Fontos tudni, hogy a közutakon nem csak ott lehet vadon élő állat felbukkanására számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is - olvasható a rendőrség közösségi oldalán.

Forrás: MW-illusztráció

Mint írják, különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul, ahol egy vaddisznó felbukkan, ott gyaníthatóan további vad is követni fogja.

A vadelütések időszakát nem lehet határozottan valamely napszakhoz kötni. Többnyire a reggeli, valamint esti szürkületkor, amikor az állatok aktívabbak, akkor történik ilyen eset, de előfordul, hogy napközben téved az úttestre a vadállat, amikor valami megzavarta.

A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik.

Ha baleset történt, akkor azonnal álljon meg, keressen egy olyan biztonságos helyet, ahol a további balesetek bekövetkezését el tudja kerülni, majd értesítse az illetékes vadásztársaságot, akik intézkednek a vad elszállítására, sérült vad esetén annak felkutatására, vagy tegyen bejelentést a 112-es díjmentes, segélyhívó számon.

Amennyiben a vad még él, arra is figyeljen, hogy kellő távolságból értesítse a többi járművezetőt, a további balesetek elkerülése érdekében. Ne próbálja meg lehúzni azt az úttestről, mert lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!