Vadbalesetek

2023.06.20. 15:10

Egy órán belül két őzelütés is történt Ajka térségében

Az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak Veszprém vármegye közútjain a vadbalesetek - olvasható a Veszprém vármegyei rendőrség közösségi oldalán.

Forrás: rendőrség

Mint írják, egy 55 éves ajkai lakos június 18-án 19 óra 50 perc körül Devecser irányából közlekedett autójával Ajka felé, amikor a menetiránya szerinti bal oldalról egy őz ugrott az úttestre. A sofőr azonnal fékezett, de az állattal való ütközést nem tudta elkerülni.

Nem sokkal később egy 33 éves budapesti férfi személygépkocsija előtt is egy őz próbált átfutni az úttest másik oldalára, azonban a járművezető ebben az esetben sem tudta kikerülni az állatot, és elütötte.

A balesetek következtében személyi sérülés nem történt, a gépkocsikban anyagi kár keletkezett.

A vadbalesetek megelőzése érdekében érdemes megfogadni a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait:

• Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/h sebességgel megy, jóval több ideje lesz reagálnia egy hirtelen felbukkanó vadra.

• Ne telefonáljon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban vagy a következő bukkanó mögött.

• Kapcsolja be a biztonsági övet!

• Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elgondolkodni – különösen éjszaka egy kihalt úton.

• Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek.

• Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély.

• Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

• Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az lopásnak számít!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!