Veszélyes hulladék

2023.07.05. 17:00

Háromtonnányi autóroncsot tárolt az ingatlanán - vádat emeltek ellene

Veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség azzal a 28 éves férfival szemben, aki háromtonnányi, bontás miatt hulladékká vált gépkocsit tárolt az egyik Somló környéki faluban lévő ingatlanán.

A vádirat szerint az elkövető 2022 elején részben saját felhasználás, részben alkatrészértékesítés céljából forgalomból kivont gépjárműveket vásárolt, melyeket azután a lakóhelyén szétbontott. Ez azonban hulladékgazdálkodási tevékenységnek minősül, melyhez a vádlott nem rendelkezett engedéllyel.  

A férfi egyes alkatrészeket felhasznált, közel két tonna fémhulladékot pedig kereskedő részére értékesített. A hulladékgazdálkodási hatóság 2022 márciusában ellenőrzést tartott a vádlott lakóhelyén, ahol ekkor három bontott gépjármű állt. A gépkocsik még tartalmazták a motorblokkot, valamint a veszélyes anyagtartalmú alkatrészeket. Az ingatlanon bontási célból tárolt hulladékok mennyisége meghaladta a 10 köbmétert, illetve az 1000 kilogrammot. 

Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát és abban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, valamint a fémhulladék értékesítése révén jogszerűtlenül szerzett 116 000 forintra vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta - írja közleményében a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!