Tűz

2023.10.06. 20:00

Kilenc hónap alatt egy ember halt meg lakástűzben Veszprém vármegyében

2023 első három negyedévében 193 lakástűz keletkezett Veszprém vármegyében, ez 26-tal kevesebb, mint 2022 első kilenc hónapjában. A vizsgált időszakban 1294 négyzetméternyi épített terület égett le. Egy tapolcai tűzesethez kilenc tűzoltó gépjárművet kellett riasztani.

Veol.hu

Illusztráció

Forrás: pexels.com

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben egy ember vesztette életét, ez megegyezik a tavalyi év hasonló időszakában történt tragikus áldozatszámmal. 

A lakástüzekhez összesen 342 tűzoltóautót riasztottak vármegyeszerte. Összesen hét ember sérült meg lakástüzekben. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében tíz lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, dohányzás, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 6 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb alkalommal a kéményben, konyhában, hálószobában vagy a padláson csaptak fel a lángok.

A vármegyében lakástűzzel érintett ingatlanok közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Szén-monoxid miatt 2023 első kilenc hónapjában 56-szor hívták a tűzoltókat, 4 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra - közölte a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!