Betegség miatt halasztás

2023.10.20. 09:00

Vádat emeltek egy sümegi pár ellen

Vádat emelt a Szegedi Regionális Nyomozó Főügyészség hamis vád és más bűncselekmények miatt július 13-án egy sümegi párral szemben. Az ügyben előkészítő ülést tartottak volna a minap a Kecskeméti Járásbíróságon, amit elhalasztott a bíróság. Az új időpontot december 13-án 10 óra 30 percre tűzte ki, derült ki a Kecskeméti Törvényszék (KT) honlapjáról, illetve erről tájékoztatta lapunkat a KT sajtóosztálya. Úgy tudjuk, a vádlottak lebetegedtek.

Kovács Erika

A KT honlapján közölte, a vádirat szerint az elsőrendű vádlott (egy 42 éves sümegi férfi) és a másodrendű vádlott (egy 40 éves sümegi nő) élettársi kapcsolatban éltek. A férfi 2018. február 5-i beadványában több valótlan állítást is tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi bűnügyi igazgatóság Csongrád megyei vizsgálati osztályán bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban. A beadványt 2018. február 8-án elektronikus úton elküldte a Csongrád Megyei Főügyészségnek és a Legfőbb Ügyészségnek, majd 2018. február 12-én az Országos Rendőr-főkapitányságnak és a Terrorelhárítási Központnak.

Beadványaiban valótlanul állította, hogy a fenti büntetőügy két gyanúsítottja a házi őrizetük meghosszabbítása előtt „Németországba kíván távozni, azért, hogy kivonja magát az eljárás alól”. A beadványok valótlanul tartalmazták, hogy a szökéshez „anyagi támogatást” a fenti büntetőügy másik gyanúsítottja 5-5 millió forint összegben nyújtott. Az elsőrendű vádlott a beadványokban írt állításai szerint ugyanez a gyanúsított biztosította volna a németországi munkát és a szállást is a részükre. Valótlanul állította a beadványaiban azt is, hogy a szökéshez már a szükséges okiratokat előkészítették, egy gépkocsi, mobiltelefon, valamint egy lőfegyver is a szökevények rendelkezésére áll. A beadványok szerint a fenti (a szökést segítő) gyanúsított mindezzel azt kívánta elérni, hogy az általa vezetett bűnszervezetben meghatározó szerepet játszó két gyanúsított ne tegyen vallomást, illetve vonja vissza a már megtett vallomását.

A bejelentésben tett tényállításokat a Csongrád Megyei Főügyészség alkalmasnak találta közokirat-hamisítás bűntette, közokirat-hamisítás előkészületének vétsége, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette gyanújának megállapítására, és a nyomozás lefolytatása iránt intézkedett. Később azonban a nyomozóhatóság az így indult eljárást megszüntette, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése.

A nyomozóhatóság 2018. március 23-án, 2019. július 6-án házkutatást tartott a vádlottak lakóhelyén, majd az elsőrendű vádlottat gyanúsítottként hallgatta ki hamis vád bűntette miatt. A másodrendű vádlott erről tudomást szerezve valótlanul állította, hogy az elsőrendű vádlott terhére rótt bűncselekményeket ő követte el.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottal szemben börtönbüntetés, a másodrendű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!