Állatkínzás

2023.11.10. 08:30

Láncra kötötte, nem figyelt a kutyája sérülésére a Zirc környéki nő

Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 43 éves Zirc-környéki nővel szemben, aki nem gondoskodott kutyája gyógyíttatásáról, miután észrevette, hogy a kuvaszra helyezett lánc a lágyszöveteket is elérő sérülést okozott annak nyakán.

Veol.hu

A vádirat szerint az elkövető 2017-től tartotta a kutyát, amely azonban 2022 decemberétől kóborolni kezdett. A vádlott ezt úgy kívánta megakadályozni, hogy egy fémláncot rakott rá, és amikor nem tartózkodott otthon egy tíz méteres pórázzal kikötötte.

Az asszony 2023. április végén vette észre, hogy a nyakörv a kutya nyakát sebesre dörgölte, melyet ekkor a férje segítségével le is vágott az állatról, azonban orvoshoz nem vitte, a sérülést otthon, a bőr fertőtlenítésére szolgáló oldattal kezelte.

A kuvasz ezek után is megszökött, és végül 2023. május 28-án a tartási helyétől mintegy négy kilométerre találták meg, amikor észlelték a nyakán lévő sérülést.

A nyakörvként használt lánc előbb a szőrt, majd a bőrt és a bőr alatti részt is kimarta a kutya nyakának felső részén, amely egy húsz centiméter hosszú, három centiméter széles és megközelítőleg egy centiméter mély sérülés kialakulásához vezetett.

A vádlott nem ellenőrizte rendszeresen a láncon tartott kuvasz egészségi állapotát, melynek következtében a sérülését sem észlelte kellő időben, s végül az állategészségügyi ellátásáról sem gondoskodott, mellyel kutyát különös szenvedésnek tette ki.  

Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát és abban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Zirci Járásbíróságnak - -közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!