Csalás

2023.11.10. 19:00

Téli gumit akart venni, 7 millió tűnt el a herendi férfi számlájáról

Egy herendi lakosnak több mint 7 millió forintjába került, hogy megadta bankkártyájának az adatait.

Veol.hu

Egy 74 éves herendi férfi használt autógumikat hirdetett eladásra egy népszerű közösségi médiafelület online piacterén. A jelentkező külföldi vevő az előzetes egyeztetést követően a hirdetőportálon keresztül e-mailt küldött neki, amiben az állt, hogy a vételárat már kifizették, ugyanakkor átutalásához és a szállítás egyeztetéséhez az eladó banki adatai szükségesek. A későbbi sértett ezután egy közismert futárszolgálat nevében megküldött linkre kattintva a látszólag a céghez tartozó űrlapot ki is töltötte a kért bankszámla- és kártyaadatokkal, majd a felkínált jóváhagyásokat nyugtázta, és megadta a kapott banki visszaigazoló kódokat.

Ezután meglepetésére nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést, hanem bankjától hívták, hogy utalt-e nagyobb összeget mostanában. Erre azt felelte, hogy nem utalt senkinek, hanem éppen ő vár pénzt egy külföldi vevőtől. Ezután tanácsolták neki, hogy tegyen feljelentést, mert számlájáról több mint 7 millió forintot leemeltek.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

Személyes és pénzügyi adataink nagy értéket képviselnek. Ha ezekhez illetéktelenek hozzáférnek, komoly anyagi károkat is okozhatnak. A bűnözők megtévesztő telefonhívásokkal, e-mailekkel és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetekkel próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz.

Bankszámla- és kártyaadatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegeneknek! Belépési jelszavainkat és a kártya hátoldalán található CVC-kódot a hivatalos ügyintézés során nem kérik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.

Soha ne adjuk meg banki adatainkat egy idegen forrásból származó linkre kattintva! - írja a police.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!