Csalás

2024.02.06. 16:00

18 éves veszprémi fiatal lopta el több bankkártya adatait

Egy 18 éves, adathalász csaló letartóztatását rendelte el a bíróság a hétvégén a Veszprém Vármegyei Főügyészség ügyeletes ügyészének indítványára, míg fiatalkorú társa szabadlábon védekezhet.

Veol.hu

Forrás: pixabay.com

A Veszprémi Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás adatai szerint a 18 éves, Veszprémben élő ukrán állampolgárságú fiatalember egy közösségi oldal hirdetési fórumán vételi szándékot színlelve eladókat keresett, akikkel megbeszélte, hogy a termékeiket megvásárolja. Azt állította előttük, hogy a lebonyolításhoz az egyik futárszolgálatot veszi igénybe, melyhez a futárszolgálat e-mail üzenetet fog küldeni. A gyanúsított ezután a futárcég nevében hamis e-mailt küldött a sértetteknek, akik az abban lévő adathalász linkre kattintva, gyanútlanul megadták a bankkártyájuk adatait.

A gyanúsított az adatok birtokában digitalizált bankkártyát hozott létre, melynek segítségével ATM-ekben készpénzt vett fel a sértettek bankszámláiról. A gyanúsított 2024 januárjában a jelenlegi adatok szerint öt, az ország különböző részein élő sértettet tévesztett meg ilyen módon, sértettenként 100 000 forinttól 410 000 forintig terjedő kárt okozva. Egyik alkalommal egy fiatalkorú társát is megkérte, hogy segítsen, és az iránymutatásai szerint a fiatalkorú, szintén ukrán állampolgárságú fiú digitalizálta a bankkártyát, majd készpénzt vett fel a sértett bankszámlájáról.

A nyomozó hatóság 2024. február 1-jén őrizetbe vette az elkövetéssel megalapozottan gyanúsítható férfit, és ötrendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt gyanúsítottként vonta felelősségre. 

Az ügyészség a felnőttkorú gyanúsított letartóztatására tett indítványt, melyet a Veszprémi Járásbíróság a szökés, a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében egy hónapra elrendelt. A végzést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette, de miután a védő nem volt jelen az ülésen, jognyilatkozatának hiányában a döntés nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!