Ügyészség

2024.02.15. 17:00

Balesetet okoztak, elmenekültek, de most a veszprémi bíróság előtt felelnek tettükért az embercsempészek

Embercsempész bűnszervezet három tagja ellen emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség, akik jogellenesen, haszonszerzés végett, a bűnszervezethez tartozó ismeretlen személyek megbízásából útiokmányokkal nem rendelkező külföldi állampolgárokat szállítottak Romániából Magyarországra, illetve további országokba.

Veol.hu
A Kispálinál balesetet szenvedett jármű
Forrás: Veszprém Vármegyei Főügyészség

A vádirat szerint az ügy 23 éves vádlottja a bűnszervezet megbízásából 2022 augusztusában unokatestvére segítségével Ausztriából beszerzett egy zárt rakterű kisteherautót, melynek indítókulcsát ismeretlen körülmények között eljuttatta ahhoz az embercsempész sofőrhöz, aki 2022. augusztus 19-én, a nyári melegben a járművel Temesvár környékéről 25 indiai, pakisztáni és bangladesi állampolgárt szállított megállás nélkül egészen Dudarig. Itt ismeretlen okból kiszállította és magukra hagyta az utasait, majd elhajtott a helyszínről. A migránsokat végül állampolgári bejelentést követően a rendőrség elfogta.

A vádlott a bűnszervezet megbízásából egy nappal korábban egy másik, zárt rakterű, hamis rendszámmal felszerelt kistehergépkocsival maga is Romániába ment, ahol 26 külföldi, iratokkal nem rendelkező személyt vett fel a járműbe és Magyarországon, valamint Szlovénián keresztül Olaszországba szállította őket. A férfit a sikeres szállítást követően augusztus 20-án, az M7-es autópályán fogták el, miközben az általa korábban Ausztriából beszerzett, majd a 25 migránst Dudarig szállító járművet vezette.

Az olaszországi szállításhoz használt jármű ezután az ügy 24 éves, másik vádlottjához került, aki társával együtt 2022. augusztus 23-án Temesvárra utazott a gépkocsival, és ott 36 indiai és pakisztáni állampolgárt zsúfolt be annak szűk és zárt rakterébe. Az elkövető Olaszországba vitte volna a migránsokat, ám Zalaegerszegen a rendőrök  igazoltatni akarták, mire a férfi menekülésbe kezdett, és ennek során Kispáliban a járművel az árokba sodródott. A vádlott a sérült utasait magára hagyva társával együtt elmenekült, de másnap elfogták, a közlekedési bűncselekmény miatt pedig külön eljárás is indult ellene.

A harmadik vádlott, egy 41 éves férfi, szintén a bűnszervezet megbízása alapján a magyar-román határra utazott és ott 37 bangladesi állampolgárt vett fel a zárt rakterű kisteherautójába, hogy Nyugat-Európába juttassa őket. Ezután órákig haladtak a levegőtlen, zsúfolt járművel, mígnem 2022. augusztus 23-án este Szarvason rendőri ellenőrzés alá vonták a gépkocsit.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő három férfit az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, a csempészett személy sanyargatásával, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, ezért velük szemben fegyházbüntetés kiszabására és Magyarország területéről történő kiutasításukra, az első vádlott esetében pedig a járművezetéstől való eltiltásra is indítványt tett a Zirci Járásbíróságnak - közölte Veszprém Vármegyei Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!