gyorshajtás?

2017.09.29. 08:00

Bírság Hollandiából: kész átverés

Átverés az a levél, amiben külföldön elkövetett közlekedési szabálysértés címén 161 euró bírság befizetésére szólítottak fel egy pápakovácsi idős asszonyt – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság szerkesztőségünkhöz eljuttatott leveléből.

Polgár Tibor

Mint korábban írtuk, a Pápakovácsiban élő asszony a postaládájában talált egy hivatalosnak tűnő levelet, amiben az állt, hogy idén augusztus 13-án este fél nyolckor a hollandiai Heerlen városában gyorshajtáson kapták – a megjelölt rendszám szerint – az ő autóját. A megnevezett közlekedési szabálysértés miatt 161 eurós bírságot kell fizetni a holland Központi Törvényhatósági Behajtó Iroda (CJIB) bankszámlaszámára. Azonban az érintett szépkorú még sosem járt külföldön.

– Több mint tíz éve van nálam a levélben megnevezett rendszámú autó, amivel sosem hagytam el Magyarországot, és senkinek nem adtam kölcsön külföldi útra. A gyanúm szerint ez valamilyen átverés lehet, amivel pénzt akarnak kicsalni az ilyen értesítéstől megijedő emberektől. Én bizony nem ijedtem meg, tőlem nem látnak egy forintot sem olyasmiért, amit nem követtem el – hangsúlyozta korábban a veol.hu-nak nyilatkozva a pápakovácsi asszony.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), aminek kommunikációs szolgálata úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a válaszadás idejéig a magyar rendőrségnek nincs tudomása magyar állampolgár sérelmére megkísérelt vagy elkövetett hasonló cselekményekről.

Ugyanakkor az ORFK jelezte, szeptember 7-én a Holland Igazságügyi Minisztérium, a CJIB honlapján holland nyelven közzétett egy figyelmeztetést, mely szerint ismeretlenek felszólítást küldenek a nevükben pénzbüntetés befizetésére vonatkozóan. A szóban forgó minisztérium továbbá kijelentette, hogy ilyen tartalmú levelet vagy e-mailt nem küld senkinek.

Kérdésünkre az ORFK Kommunikációs Szolgálata kiemelte: aki hasonló levelet kap, annak azt javasolják, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

A cikkünkben bemutatott esetet a sértett lakóhelye szerint illetékes Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában