tartalmas programok

2018.03.05. 09:30

Német nemzetiségi napot tartottak Berhidán

A Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat legfőbb törekvése, hogy rendezvényeivel, különböző programjaival a helyi igényeket szolgálja, mondta el Ernhofferné Somogyi Ágota, a nemzetiségi önkormányzat elnöke a szombati német nemzetiségi napon.

Leitner Veronika

Fotó: PESTHY MARTON

 

Német nemzetiségi napot szervezett a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat március 3-án szombaton. Az esemény keretében a délelőtt folyamán a berhidai kultúrházban nemzetiségi játszóház várta a kicsiket. A nemzetiségi nap délutáni programján résztvevők már a peremartongyártelepi Petőfi Művelődési Házban emlékeztek meg a magyarországi németek kitelepítéséről, illetve rövid összefoglalót kaptak a nemzetiségi választásokról. A közmeghallgatással egybekötött nemzetiségi napon a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat egyben előző évi munkásságáról is beszámolt.

A helyi igényekért

Igényes műsorral készültek Fotó: Pesthy Márton

– Önkormányzatunk legfőbb törekvése az, hogy az államtól kapott támogatások nagy részét helyi célokra fordítsa, és rendezvényeivel, különböző programokban lévő közreműködésével és a német nemzetiségi nyelvoktató általános iskolákkal való folyamatos kapcsolattartással a helyi igényeket szolgálja – foglalta össze Ernhofferné Somogyi Ágota, a nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Elmondhatjuk, hogy e programok, mint például a Martin-napi lámpás felvonulás, vagy a Sommerfest már a helyi kulturális élet ismert programelemeivé váltak. Több helyi programban működtünk közre, mint például a XXV. Berhidai Napok és a mindenki karácsonya. Az iskolákban német nemzetiségi nyelvoktatásban résztvevő diákok számára többféle foglalkozást, programot biztosítottunk, részt vállaltunk kirándulások szervezésében, és a múlt évben sem maradhatott el a nemzetiségi tábor.

A beszámolót követően a II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, illetve az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI német nemzetiségi oktatásban részt vevő tanulói verses, zenés összeállítást, valamint nép- és gyermekdaloktat adtak elő, majd a Berhidai Nyugdíjasklub tánccsoportja Csallóközi táncokat mutatott be, az Őszi Napfény Nyugdíjasklub táncosai pedig a Wenn’s Kirmes elnevezésű tánccal léptek fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában