Nyomon követik a gyűrűzött madarakat

2018.07.17. 07:00

A vártnál kevesebb megyénkben a gólya

Öt napot vett igénybe az a már hagyományos gólyafelmérés a megyében, amelynek során 107 fiókát gyűrűztek meg. A munkálatokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 18-as számú Veszprém megyei csoportjának lelkes és önkéntes kollégái, valamint az áramszolgáltató munkatársai és kosaras autója segédkezett.

Molnár Sándor

A nemesvámosi fészekben négy fióka nevelkedik

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A gyűrűzést végzők a megye négy területét és a Balaton-felvidéket járták be a két héten át tartó, nyilvános gólyaroadshow során. A legjobb fészkelési adatokat Várpalota térségében tapasztalták az MME tagjai. Itt hármas-négyes fészekaljakat, sőt Berhidán ötöset is találtak. A környék többi településén kisebb fiókaszámot észleltek. A Veszprém környéki részen (Balatonszőlős, Nagyvázsony, Tótvázsony, Nemesvámos, Veszprém, Kádárta ) a vártnál kevesebb volt a fióka.

A nemesvámosi fészekben négy fióka nevelkedik
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A megyei akciót szervező Szelle Ernő elmondta, hogy Nemesvámoson és a megyeszékhelyen, az Árpád utcában négy fióka nevelkedik a fészkekben. Kádártán pedig a kazán kéményén telepedett meg újra a gólya. Pápa környékén kevés fiókát találtak. Volt, ahol mérgezésre utaló jelek miatt pusztultak el a gólyák, és olyan is előfordult, hogy valamilyen ragadozó kifosztotta a fészket. A térségben jellemzően kettes-hármas fészekaljak fordultak elő, kivéve Homokbödögét, ahol négy kis gólyát tudtak meggyűrűzni. Devecserben a tűzoltók segítségével, létrás kocsival hozták le a fiókákat. Kolontáron és Somló­vásárhelyen is kettes-hármas fészakaljak voltak jellemzőek. Ajka-Padragkúton az egyik fészekben német gyűrűs gólya volt az egyik szülő.

A Balaton-felvidéken (Monostorapáti, Gyulakeszi, Káptalantóti, Köveskál) is a kettes-hármas utódszám volt a jellemző. Kővágóörsön viszont öt fiatal gólyát találtak. A tapasztalat az volt, hogy vagy egy új szülőpárt találtak a fészekben, vagy késve érkeztek vissza a gólyák, és ezért később kezdtek a költésbe. Ennek oka az lehetett, hogy az időjárás miatt későn indultak vissza az egyiptomi részről a madarak. A gólyapárok lecserélődése egy-egy fészekben is oka lehet a kisebb fiókaszámnak, és áramütés miatt is sérült meg madár. Bár táplálék és csapadék is volt bőven, összességében kevesebb a gólya, de ez évente változik.

Az MME szervezésében 35 fészket ellenőriztek a megyében. Kiderült az is, hogy a gólyák Ősit kedvelik a legjobban, ahol öt fészekben is költöttek. A település és környéke jó élőhely a madarak számára, kedvelt a Séd patak az üde, nedves rétek miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában