military-kiállítás

2018.07.22. 08:00

Már csak a fűben pihennek a gépek Zánkán

Ha valaki szereti a nagy zöld, terepszínű vasakat – amelyek korábban földön-vízen-levegőben védték a hazát, netán harcoltak –, azoknak érdemes ellátogatniuk a zánkai Haditechnikai Parkba, amely jelenleg az egyetlen military-kiállítóhely a Balaton partján.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Kezdjük a végén és talán a legfontosabbal! Az Erzsébet-tábor szomszédságában fellelhető kiállítás a nyári nyitvatartási időszakban a hét minden napján látogatható, és a kiállítási terület a 71-es út mellett kialakított területen található, ahol vadászgép, helikopter – kettő is –, légvédelmi rakéta, lokátor, harckocsi, tüzérségi eszközök, lánctalpas járművek és teherautók tekinthetőek meg.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A tájékoztató táblák kétnyelvűek, a magyar mellett németül olvashatunk a kiállított fegyverről, járműről. Belépőt 1000 forintért válthatunk, diák, nyugdíjas és egyéb kedvezmény nincs, igaz 3 éves korig díjmentes a séta. Hogy mit kapunk érte? Finoman fogalmazva körbejárhatjuk a füves területen elhelyezett, lánccal körbevett és lehegesztett egykori harci eszközöket. Egyedüliként a Mi–8T helikopter bendőjébe mehetünk be, és csodálkozhatunk rá a monstrum méreteire. Nyitva van a gép kétszemélyes pilótafülkéje is, ahol az idősebbek megcsillogtathatják orosz tudásukat. (Nekem a rakéta szó sikerült…) Kár, hogy egyesek már megrongáltak ezt-azt a gépben, kár érte. A többire viszont fel sem lehet mászni…

Az egyik kedvencünk a PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépjármű, amellyel baj van, ha találkozunk, hiszen árvíz és rendkívüli hóhelyzet idején kerül elő leginkább. Érdekes látvány az URAL teherautóra telepített lokátor, csakúgy mint a T72-es harckocsi, vagy éppen a tudtunkkal Magyarországon nem is üzemelt Mi–24D helikopter, amely Németországból került hazánkba.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Brutális a BAT-M lánctalpas buldózer; tankmotor volt benne és akár helikopter-leszállópályát is vígan megépítettek vele. MiG–21-es és a V–750-es rakéta pedig már csak hab a tortán. A hely a fiatalabbaknak nem elég interaktív, az idősebbeknek pedig jó időben egy séta némi infóval. A végére maradt, de fontos. Legyen nálunk egy féljegynyi pénz parkolásra is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában