Jakab Napok

2018.07.30. 07:00

Vadat és halat főztek a sümegi versenyen

A Jakab Napok pénteki látványfőzésén Vári Dávid kreatív séf várta az érdeklődőket jó ötletekkel, receptekkel a Palota Pince előtt.

Tóth B. Zsuzsa

Vári Dávid (balról) kóstol a főszervező Kovács László alpolgármesterrel

A Polgári Kör szervezte az eseményt, amelynek középpontjába a főzés került. Vári Dávid rozmaringos fehérboros hosszúkarajt készített zöldséges rizottóval és grillezett meleg cikória salátával.

– Ami a húst illeti, az elkészítési mód a lényeg, hogy miként lehet utópárolással puhítani a húst, miközben az szép rózsaszín és szaftos marad. Pácolás, lehártyázás nélkül szelem fel a karajt másfél centiméteres szeletekre, forró grillen átsütöm mindkét oldalát, majd egy edénybe teszem. Leöntöm fehér borral, friss rozmaringot és sok vajat teszek rá. Lefedem alufóliával és abban, a maga hőjében párolódik hat-nyolc percet. Ha valakinek ez még túl rózsaszín, akkor tegye be a sütőbe – mondta Dávid. A rizottóhoz vagy speciális rizottó rizst ajánl, vagy rövid, kis szemű, opál rizst. Azt mondja, a lényeg, hogy sokat foglalkozzunk a keverésével.

Vári Dávid (balról) kóstol a főszervező Kovács László alpolgármesterrel

– Hagymát dinsztelek hozzá vajon, majd megy rá a rizs, aztán felöntöm fehér borral, majd folyamatos keverés alatt adom hozzá a csont alaplét. Kissé roppanósra, al dentére főzöm, de jó szaftosra. A végén megy bele a reszelt kemény sajt, és a gomba, valamint az apróra vágott cukkini. De lehet bele tenni bármi mást, ami maradt otthon. Zellerszárat, vagy más zöldséget, bármilyet. Amikor levesszük a lángról, hagyjuk még egy kicsit magában párolódni. Grillezzünk mellé félbe vágott cikóriát. Azt magában sötétre grillezzük rácson, aztán durvára vágjuk össze deszkán, öntsünk rá balzsamecetet, olíva olajat. Sózzuk, borsozzuk, kis citromlevet löttyintsünk rá – ajánlja a szakács. Azt mondja, a cikóriát ma már egyre többen ismerik, de nem csak a cikória kávé miatt. Sötétségben nevelkedő növény, ha túl sok fényt kap, bezöldül és keserű lesz. A menühöz a sümegi borász, Egly Márk Villa rusztika vörös borát ajánlja, vagy egy jó száraz fehérbort, mondjuk olaszrizlinget.

A fesztivál az idei évre új borházakkal, sörpadokkal bővült a támogatók jóvoltából is. A szombati regionális főzőversenyt a Térségi Vállalkozók Egyesülete szervezte, négy helyi vadásztársaság biztosította a vadhúst. A versenyen 23 csapat indul, köztük a megyei vadászkamara csoportja, a lelkes vadászhölgyek, vidéki erdőgazdaságok, halgazdaságok, helyi vadásztársaságok és más helyi csapatok. A zsűriben Vári Dávid mellett Remete József a Kisfaludy vendégház tulajdonosa bírált. Mint Dávid, a legvadabban főző szakács az értékelésnél elmondta, végre néhány csapat el tudott szakadni a megszokott pörköltektől és a boróka bogyót is mellőzték a versenyzők. – Izgalmas verseny volt, kellemes, családi hangulatban telt, nem a győzelem, hanem az együttlét céljával e gyönyörű parkban. Jobbnál jobb ételek készültek, és mindenki nyert a részvétellel – mondta a szakács.

A halételek készítői közül az első a Helikon horgászegyesület, a második helyezett a balatonedericsi horgászegyesület, a harmadik pedig a veszprémi Honvéd Horgász egyesület lett. A vadhúsfőzők közül a legjobbnak az éttermi szinten főzött a Veszprém Megyei Vadászkamara csapata bizonyult, második a Verga veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a harmadik helyezett a Diána vadászhölgyek csoportja lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában