Pannonia Reformata Múzeum

2018.09.17. 07:00

Református időutazás egy nyitott pápai templommal

A XII. Ars Sacra Fesztivál idei programjához immár hagyományosan, de új helyen, megújult formában, gazdag programkínálattal csatlakozott a Pannonia Reformata Múzeum.

Laskovics Márió

Sárközi Gergely Antal segédlelkész a pápai reformátusság múltjába kalauzolta az érdeklődőket Fotó: Laskovics Márió

A Pannonia Reformata Múzeumban a nyitott templomok napján, szombaton az érdeklődők ingyenesen tekinthették meg a felújított református ótemplom földszintjét, kedvezményesen a Hajlék az örökkévalóságban című kiállítást, és lehetőség volt városi sétára, valamint fára templomkazetta-motívumot festeni. Az úrasztalán lévő Bibliához és a gondolatébresztő tárlathoz kapcsolódva az udvaron interaktív bibliai igefonalat építettek fel – tudtuk meg Halászné Kapcsándi Szilvia múzeum­vezetőtől.

Sárközi Gergely Antal segédlelkész a pápai reformátusság múltjába kalauzolta az érdeklődőket Fotó: Laskovics Márió

Az installációról egyik összeállítója, Csepreginé Ármai Kinga elmondta, eredetileg a Művészetek Völgyére készült. Kétfajta istenábrázolás jelenik meg benne. A fekete keretekben látható tárgyak az emberek alkotta istenképeket, a szabadon állók pedig Isten önmaga által a Szentírásban kijelentett tulajdonságait jelenítik meg. A tárgyakat egy bibliai igéket felvonultató szalag köti össze. Az igék a negatív istenképeket cáfolni, a pozitív tulajdonságokat pedig megerősíteni hivatottak. Az egyik állomásnál például a résztvevők lelküket nyomasztó terheket írhattak kövekre, amelyeket aztán túrahátizsákba pakolva jelképesen átadtak Istennek.

Mintegy húszan vettek részt a református időutazáson, a séta során Sárközi Gergely Antal segédlelkész a pápai reformátusok, azaz a gyülekezet és a kollégium történetében jelentős helyszínekre kalauzolta az érdeklődőket. Az ótemplomból kiindulva felkeresték többek között az iskola egyik valamikori épületét, a Dunántúli Református Egyházkerület első főgondnoka, Kenessey István egykori lakóhelyét, a Kenessey-Szondy-házat, az ókollégium, a püspöki hivatal, a gimnázium, a teológiai akadémia épületét.

– A kollégisták első báljaikat a Griff Szállóban rendezték, s az alkalomra új ruhát, fehér kesztyűt csináltattak. Akkoriban még nem a bocskai, hanem a ferencjóska kabát volt divatban – osztotta meg Sárközi Gergely Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában